Britenes forsvarsminister går av

POLITISK SKANDALE: John Hutton er den fjerde ministeren i Storbritaniasom trekker seg fra regjeringen denne uken. Det skjer samtidig som statsminister Gordon Brown er i ferd med å rokere om på statsrådene i et forsøk på å ri av den politiske krisen. FOTO: Scanpix
POLITISK SKANDALE: John Hutton er den fjerde ministeren i Storbritaniasom trekker seg fra regjeringen denne uken. Det skjer samtidig som statsminister Gordon Brown er i ferd med å rokere om på statsrådene i et forsøk på å ri av den politiske krisen. FOTO: Scanpix

<pStorbritannias forsvarsminister John Hutton går av, melder britisk presse.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Hutton er den fjerde ministeren som trekker seg fra regjeringen denne uken. Det skjer samtidig som statsminister Gordon Brown er i ferd med å rokere om på statsrådene i et forsøk på å ri av den politiske krisen.

Statsminister Gordon Brown er under hardt press, men velger å legge ny regjeringskabal i stedet for å trekke seg. Finansminister Alistair Darling får beholde jobben, ifølge en regjeringskilde.

Presset statsminister

Beslutningen om å endre sammensetningen av den britiske regjeringen ble kunngjort fredag, få timer etter at Brown opplevde at en tredje minister valgte å gå av.

James Purnell, som var statsråd for arbeid og pensjoner, oppfordret også Brown til å følge hans eksempel.

Men i stedet velger Brown å rokere om på mannskapet sitt. Fredag formiddag meldte flere britiske medier at Darling forblir finansminister, selv om det har gått sterke rykter om at han kom til å bli erstattet med utdanningsminister Ed Balls.

Jack Straw beholder dessuten jobben som justisminister, ifølge BBC.

Ber Brown gå av

James Purnell ble torsdag kveld den tredje statsråden som går av denne uken, men årsaken er ikke økonomiske misligheter, slik tilfellet var med de to forrige ministrene.

Purnell ser i stedet ut til å ha trukket seg i protest mot Browns lederskap. Han mener at Brown selv bør gå av hvis Labour skal ha noen mulighet til å vinne over det konservative partiet, eller toryene, i neste valg.

Purnell er regnet som en av Labours kommende stjerner.

Avgangsbrev

«Jeg tror nå at din fortsatte ledelse gjør en konservativ seier mer sannsynlig, ikke mindre sannsynlig», skriver han i et brev som er sendt til flere britiske aviser.

Der skriver han også at det vil være en katastrofe for britene hvis de konservative vinner.

Purnell er den første ministeren som trekker seg uten å ha vært involvert i skandalen rundt frynsegoder. Avsløringene av at en rekke politikere har misbrukt offentlige midler til å få dekket høyst private utgifter, har ført til at oppslutningen om Labour er på et historisk lavmål.

Nye ministre?

Ved å rokere på regjeringen håper Brown på å gjenvinne folkets tillit.

Men han må trå forsiktig, for flere sentrale ministre som fortsatt støtter ham, ønsker ikke å bytte jobb. Det gjelder blant annet finansminister Alistair Darling og utenriksminister David Miliband.

Mange mener imidlertid at løpet allerede er kjørt.

«Regjeringen går i oppløsning rett foran øyene våre,» skriver de konservatives leder, David Cameron, på sin nettside.

Det konservative partiet ligger nå 20 prosentpoeng foran Labour på meningsmålingene.

Hvis Labour også har gjort det dårlig i torsdagens valg på nytt EU-parlament, kan det bety at Browns statsministerperiode er over, ifølge Simon Lee, en politisk ekspert ved Hull University. Resultatene er ventet søndag. Etter alt å dømme vil de vise et kraftig tilbakeslag for Labour. (©NTB)

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus