Når reality-TV tar liv

Tok livet etter reality-show. (Fra venstre: Cheryl Kosewicz, Najai Turpin, Nathan Clutter).
Tok livet etter reality-show. (Fra venstre: Cheryl Kosewicz, Najai Turpin, Nathan Clutter).

<pDe siste årene har flere realitydeltagere verden over valgt å ta sitt eget liv.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Saken om stjerneskuddet Susan Boyle som nå er innlagt på sykehus for utmattelse har skapt stor debatt.

Les også: - Kan få norske realityselvmord

Å delta på reality-TV ser ikke ut til å være risikofritt. En undersøkelse gjort av den amerikanske nettsiden TheWrap viser at minst 11 realitydeltagere har tatt, eller prøvd å ta sitt eget liv de siste årene. I flere tilfeller har deltagerne utvilsomt hatt psykologiske problemer før de deltok på showet, spørsmålet er da om produsentene burde ha latt dem slippe til på skjermen i det hele tatt.

Her er en oversikt over noen reality-ofre:

Najai Turpin, deltager på showet «The Contender» NBC. Død 14. februar 2005.

Den 23 år gamle bokseren skjøt seg selv i bilen sin foran sin kone og sin to-år gamle datter bare uker før premieren av serien «Contenders». I serien konkurrerte en gruppe boksere om å vinne en TV-turnering hvor førsteprisen var en million dollar. Turpin håpet at showet skulle hjelpe ham med å tjene penger slik at han kunne forsørge familien sin. Produsentene hadde imidlertid fått deltagerne til å skrive under på at de ikke kunne delta i noen andre boksekamper før finaleshowet var på luften ettersom dette kunne avsløre utfallet av showet. Turpin som ble slått ut allerede i første runde ble mer og mer frustrert ettersom premieren på showet stadig ble forskjøvet. Tiltross for dødsfallet ble showet vist i sin helhet.

Cheryl Kosewicz, deltager på showet «Pirate Masters» CBS. Død 27.juli 2007.

Den 35 år gamle advokaten tok sitt eget liv etter å ha blitt utstemt fra showet «Pirate Masters». To måneder tidligere hadde kjæresten hennes Ryan O'Neil også tatt sitt eget liv. Før selvmordet skrev Kosewicz på MySpace-siden til en annen deltager :

«Jeg har mistet den sterke Cheryl og jeg bare flyter rundt bortkommen. Dette fordømte showet førte til så mange konflikter mellom meg og Ryan og nå får det ikke gode anmeldelser engang (..) i dag kom jeg i National Enquirer (amerikansk sladreblad red.anm) (..) tilbakeslagene bare forsetter å komme.»

Nathan Clutter, «Paradise Hotel 2» MyNetworkTV. Død 12.oktober 2007.

Clutter døde etter at han hoppet fra en mobilmast uker etter avslutningen på «Paradise Hotel 2». TV-kanalen sa først at dødsfallet var en klatreulykke, men politirapportene konkluderte med at det var selvmord. Clutter skal ha strevd med depresjoner og bipolar-lidelse.

Kelli McGee, «Extreme Makeover» ABC.

Kellie McGee var ikke selv deltager, men søsteren Deleese Williams var blitt plukket ut for å en fullstendig makeover av utseendet sitt. Kvelden før hun skulle inn å ta de drastiske plastiske operasjonene fortalte produsentene at hun hadde blitt droppet fra showet fordi det ville ta henne for lang tid å komme seg igjen. Da hadde allerede søsteren Kelli blitt oppfordret av produsentene til å si stygge ting om søsterens utseende. Kelli brøt fullstendig sammen da Deleese fikk vite hva hun hadde sagt om henne og tok en overdose av piller og alkohol.

Williams har overtatt omsorgen for søsterens to barn og saksøker nå produksjonselskapet ABC.

James Scott Terrill. «Supernanny» ABC. Død 24. juli 2004.

Den 37 år gamle alenepappaen fra Kentucky skjøt seg selv etter å ha deltatt på programmet som hjelper foreldre å hanskes uoppdragne barn.

Simon Foster (England) «Wife Swap», RDF Media Group. Død 15.april 2008.

Foster mistet konen Jane, jobben og leiligheten sin etter å ha deltatt på programmet «Wife Swap». Han ble funnet død etter en overdose av metadon og alkohol. Simon og Jane ble plukket ut til å være med på programmet fordi de i et «åpent» forhold hvor de begge hadde partnere på hver sin kamp. I etterkant har Jane kritisert produsentene: «TV-selskapet har en forestilling om hvordan de vil framstille deg og så får de deg til å oppføre deg slik de vil».

Carina Stephenson (England), «The Colony». Død mai. 2005

17 år gamle Carina hengte seg to uker før showet skulle på luften. Konseptet for «The Colony» var at en engelsk familie skulle reise til Australia og leve som kolonister på 1800-tallet. I sammenheng med showet ble Carina og familien fulgt av et kamerateam i fire måneder.

Sinisa Savija (Sverige) « Expedition: Robinson». Død 11.juli 1997

Savija kastet seg under et tog etter å ha blitt stemt ut fra «Expedition: Robinson». Politiet bekreftet at det dreide seg om selvmord. Savijas enke gikk ut i mediene og sa at Savija tok livet av seg fordi han var den første som ble utelukket fra fellesskapet under opptakene til underholdningsshowet. Savijas tilfelle skal være årsaken til at Mark Burnett og andre reality-produsenter begynte å utføre psykologiske tester på potensielle deltagere.

Se den fullstendige oversikten fra The Wrap her.

(Kilder: TheWrap, Telegraph, Expressen)

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus