- Urettferdig avtale

GLIS: Jens Stoltenberg og Dag Terje Andersen på dagens pressekonferanse. Foto: Scanpix.
GLIS: Jens Stoltenberg og Dag Terje Andersen på dagens pressekonferanse. Foto: Scanpix.
Artikkelen fortsetter under annonsen

<pOpposisjonen mener at regjeringen skjermer offentlig ansatte for virkningene av pensjonsreformen og at avtalen derfor er urettferdig og lite bærekraftig.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

SV mener høyresiden skaper ny usikkerhet og krever avklaring før valget.

Statsminister Jens Stoltenberg (Ap) så ingen grunn til å være misfornøyd med pensjonsløsningen, da han presenterte detaljene i avtalen torsdag.

Selv om mange betegner forhandlingsløsningen mellom staten og arbeidstakerorganisasjonene torsdag morgen som et knefall fra statens side, og som en trussel mot hele pensjonsreformen, var ikke Stoltenberg villig til å se saken fra den siden.

– Vi har lyktes langt på vei, men ikke helt. Det som sakte bakes inn nå, er vesentlig bedre enn det som var. Og det som var, var det ikke mulig å videreføre, slo han fast på en pressekonferanse i regjeringskvartalet torsdag.

Nederlag

Høyres finanspolitiske talsmann, Jan Tore Sanner, sier til NTB at resultatet ble et nederlag for regjeringen.

– Den hadde ønsket større endringer for å få folk til å stå lenger i arbeid. Det har den ikke klart. Stoltenberg møter seg selv i døra etter at han i 2005 ga etter for kravet fra daværende LO-leder Gerd-Liv Valle om å garantere bruttopensjon, sier Sanner.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Stoltenberg mener at det forslaget som staten la fram i forhandlingene, etter hans mening var mye bedre enn den løsningen som ble forhandlet fram.

Men siden løsningen innebar en vesentlig forbedring av den nåværende ordningen, og fordi en konflikt kunne ført til et enda verre resultat, valgte staten å godta forhandlingsresultatet.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– De som tror at en konflikt hadde ledet til en bedre modell tror jeg tar feil, sa Stoltenberg.

Sa nei til to milliarder

Kommunal Rapport skriver at regjeringen var villig til å «smøre» sin modell for ny tjenestepensjonsordning med om lag to milliarder kroner, men at organisasjonene i arbeidslivet sa nei til dette ved å tviholde på dagens bruttoordning. Flere sentrale kilder skal ha bekreftet dette tallet.

Stoltenberg var fornøyd med at to av regjeringens hovedelementer i pensjonsreformen fikk gjennomslag i forhandlingene. Han mener likevel at regjeringens modell ville ha gitt en bedre sosial profil.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi har innført levealdersjustering med denne løsningen. Det betyr at for en gitt alder går pensjonsprosenten ned. Skal man ha samme pensjonsprosent, må man jobbe mer, forklarte han.

SV godt fornøyd

SVs nestleder Audun Lysbakken frykter at opposisjonspartiene vil angripe offentlig ansattes pensjoner, dersom de kommer til makten. Han mener reaksjonene peker i den retning.

– Ordningen for tjenestepensjon blir i hovedtrekk videreført. SV er godt fornøyd med det resultatet. Men høyresidens protester skaper ny usikkerhet rundt pensjonsvilkårene til hundretusener av offentlige ansatte. Dette må opposisjonen avklare før valget. Det har folk krav på, sier Lysbakken.

Statsministeren var fornøyd med at offentlige pensjoner nå skal reguleres på samme måte som i privat sektor, og at staten sparer rundt 60 milliarder kroner årlig på den løsningen partene har valgt.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Direkte misfornøyd var imidlertid den engasjerte Stoltenberg med at enigheten om utformingen av tjenestepensjon i offentlig sektor vil gi mindre stimulans til å arbeide lengre enn i privat sektor.

– Det er et stort men, sier han.

Innføring av livsalderjustering betyr i praksis at for hvert år den gjennomsnittlige levealderen øker, må man jobbe inn åtte måneder lengre for å få samme og fulle pensjon. Også for deltidsansatte og lavtlønnsansatte gir den valgte løsningen dårligere vilkår. (©NTB)

Til ABC Nyheter sa Siv Jensen at Fremskrittspartiet ikke støttet de ansattes kamp for pensjonsordningen.