Obama vil forsone Vesten og den islamske verden

TALTE: Barack Obama på talerstolen i Egypt. Foto: Scanpix.
TALTE: Barack Obama på talerstolen i Egypt. Foto: Scanpix.

<pForsoning mellom den muslimske verden og Vesten var Barack Obamas budskap i Kairo.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Men presidentens tale var også en klar irettesettelse av Israel, mener USA-ekspert Ole O. Moen.

Obama innledet den en time lange talen til den muslimske verden med å takke og hilse tilhørerne på arabisk.

– Jeg er kommet til Kairo for å søke en ny begynnelse mellom USA og verdens muslimer, sa Obama til tilhørerne i den egyptiske hovedstaden.

– Jeg vet at en endring ikke kan skje over natten, men jeg er overbevist om at vi må lytte, lære og respektere hverandre for å bevege oss framover, fremholdt den amerikanske presidenten og understreket hvor viktig det er med ærlighet.

Forpliktet

USA-kjenneren Ole O. Moen, som er professor ved Universitetet i Oslo, er mest overrasket over hvor tydelig Obama sa ifra om Palestina-konflikten.

– Obama sa selvfølgelig at båndene mellom USA og Israel ikke må brytes, og at israelernes rett til å leve og bo er helt uomtvistelig. Men han sa også tydelig at det samme må gjelde palestinerne, sier Moen til NTB.

Han peker på at Obama i klartekst sier at alle partene i Midtøsten-konflikten har forpliktet seg til å følge det såkalte veikartet for fred.

– Det har Israels utenriksminister Avigdor Lieberman avvist. Så det er en sterk irettesettelse av den nye regjeringen i Israel. Det var klar tale, og samtidig også en klar avvisning av Hamas. Han sier de må finne seg i å godta at Israel blir.

– Deler håpet

Israelske myndigheter understreket torsdag at de deler Obamas håp om forsoning mellom Israel og den muslimske verden, skriver nyhetsbyrået Reuters.

– Den israelske regjeringen uttrykker håp om at president Obamas viktige tale i Kairo vil føre til en ny epoke med forsoning mellom Israel og den arabiske og muslimske verden, het det i en offisiell israelsk uttalelse.

Nabil Abu Rdaniah, talsmann for den palestinske presidenten Mahmoud Abbas, var godt fornøyd med Obamas budskap i Kairo.

– Han sender en klar beskjed til Israel når han ber om stans i videre bygging av jødiske bosetninger, og når han peker på hvordan det palestinske folk lider, sier Rdaniah ifølge Reuters.

Talsmann for den irakiske regjeringen, Ali al-Dabbagh, mener talen var historisk og sier den viser en ny retning fra myndighetene i Washington.

Siterte fra Koranen

Obama siterte flere ganger fra Koranen og nevnte sin egen oppvekst i det muslimske Indonesia. Og han snakket om hvilken viktig rolle muslimene har spilt og spiller i utviklingen av USA.

Obamas forsøk på forsoning mellom Vesten og den muslimske verden kommer ikke til å bli godt mottatt av de mest konservative på høyresiden i USA, tror Moen.

– Folk som Dick Cheney, Rush Limbaugh og andre får vann på mølla og vil si «se, nå er denne skapmuslimen på verdensturné» og «nå er Amerika utrygt», mener Moen.

Voldelige ekstremister

I talen sa Obama også at voldelige ekstremister utnytter spenningen mellom islam og Vesten.

– Jeg har gjort det klart at USA ikke er, og aldri kommer til å være i krig med islam. Men vi vil konfrontere voldelige ekstremister som utgjør en alvorlig trussel mot vår sikkerhet.

Obama tok også opp USAs forsøk de siste årene på å spre demokrati, og han konstaterte at det har skapt mye misnøye

– La meg være tydelig. Ingen nasjon har rett til å tvinge en styreform på en annen nasjon.

Men han la til at han har en usvikelig tro på at alle mennesker lengter etter visse rettigheter, som retten til å si hva man mener og til å være med å bestemme hvem som skal styre. (©NTB)

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus