– Norske soldater var passive da kvinne ble mishandlet

En rapport av NATO laget på bestilling fra Utenriksdepartementet, konkluderer med at norske soldater ikke grep inn da en afghansk kvinne ble mishandle. Forsvarsdepartementet erkjenner at praksisen ikke er god nok. FOTO: Scanpix
En rapport av NATO laget på bestilling fra Utenriksdepartementet, konkluderer med at norske soldater ikke grep inn da en afghansk kvinne ble mishandle. Forsvarsdepartementet erkjenner at praksisen ikke er god nok. FOTO: Scanpix

<pNorske soldater grep ikke inn da en afghansk kvinne ble mishandlet, skriver NATO i en ny rapport.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Grunnen var at soldatene fryktet at mannen skulle tape ansikt, noe som kunne føre til enda verre mishandling etter at soldatene hadde dratt.

Rapporten er laget på bestilling fra Utenriksdepartementet og Forsvarsdepartementet, skriver Dagbladet. Den ble laget for å undersøke hva Norge og andre land gjør for å sette FN-resolusjon 1325 om kvinner, fred og sikkerhet ut i livet i Afghanistan.

«Det generelle synspunktet var at kvinners situasjon ikke var del av mandatet», står der å lese i rapporten. Det står også at kunnskapsnivået om resolusjonen var svært lavt. Ingen av de intervjuede ved basen kjente innholdet i resolusjonen.

Resultatet kan synes noe overraskende da Norge for tre år siden gikk ut med en egen handlingsplan for å oppfylle resolusjonen.

– Vi erkjenner at dette ikke er bra nok i praksis, og da må det bli bedre praksis, sier statssekretær i forsvarsdepartementet Espen Barth Eide til Dagbladet. (©NTB)