Mexico vil forby gatebarn

Mexicanske myndigheter vil de kommende månedene vurdere ett nytt lovforslag som skal forby gatebarn. Det er lokale myndigheter som nå skal forplikte seg til å ta inn hjemløse barn. Foto: Flickr/<a href="http://www.flickr.com/photos/sharman/">Kalense Kid</a>  (forsideill. er Flickr/<a href="http://www.flickr.com/photos/toastforbrekkie/">toastforbrekkie</a>)
Mexicanske myndigheter vil de kommende månedene vurdere ett nytt lovforslag som skal forby gatebarn. Det er lokale myndigheter som nå skal forplikte seg til å ta inn hjemløse barn. Foto: Flickr/Kalense Kid  (forsideill. er Flickr/toastforbrekkie)

<pNytt lovforslag vil straffe unnfallende barnevern. </p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er den amerikanske avisen Christian Science Monitor som mandag skriver at mexicanske myndigheter nå vurderer et lovforslag mot gatebarn.

Lovforslaget innebærer at lokale myndigheter og barnevern vil bli forpliktet til å samle opp gatebarn under 14 år og plassere dem i barnehjem. Myndigheter som ikke gjennomfører denne typen «opprydning» vil bli ilagt bøter tilsvarende rundt 2500 norske kroner per barn.

- Kriminaliserer fattigdom

Lovforslaget har mottatt mye kritikk, først og fremst fordi det i sin nåværende form kan tolkes som et forbud mot gatebarn, heller enn sosialpolitikk. ifølge CSMonitor har 60 frivillige organisasjoner undertegnet et protestskriv mot forslaget, som de opplever vil kriminalisere fattigdom.

- Dette er nok et forsøk på å låse inne gatebarn og fjerne problemet fra mexicanske gater. Vi har forsøkt det tidligere, både her og i resten av Latin-Amerika, sier Dolores Munozcano Skidmore, sosiolog ved det nasjonale, uavhengige universitetet i Mexico.

- Vil jobbe for de svakeste

Myndighetene bedyrer de jobber for samfunnets aller svakeste, og at de med den nye loven i hånd skal kunne sørge for at barna vender tilbake til skolebenken, og at de får tilbake barndommen.

- Alle barn har rett til å leve i en familie, de har rett til god helse og utdanning, sier senator Guillermo Tamborrel Suarez i Nacinal Action-partiet i Mexico. Han er talsmann for en kommisjon for svakerestilte grupper i den mexicanske nasjonalforsamlingen, som nå skal vurdere forslaget.

Suarez har allerede varslet at ordlyden vil komme til å bli endret før forslaget eventuelt går opp til avstemning. Det vil uansett ikke skje på flere måneder.

Ifølge tall fra UNICEF bor rundt 108.000 barn på gata i Mexico. 3,6 millioner barn under 18 arbeider, og hele 41,5 prosent går ikke på skole.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus