- Nå sørger hele Frankrike

<p>DELER SORGEN: Pårørende på vei inn i Notre Dame-katedralen i Paris.</p>
DELER SORGEN: Pårørende på vei inn i Notre Dame-katedralen i Paris.

<pEn hel nasjon sørget under minnegudstjenesten i Notre Dame-katedralen i Paris. </p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

PARIS (ABC Nyheter): En time før gudstjenesten begynte, ankom flere titalls busser med pårørende foran inngangen til den enorme Notre Dame-katedralen i Paris.

På plassen utenfor strømmet det til med hundrevis av personer fra hele verden. De ønsket å ta del i markeringen som ble overført via høytalere.

Frankrikes nåværende og tidligere presidenter Nicholas Sarkozy og Jacques Chirac ble sluset inn gjennom folkemassene. Ansatte i Air France ankom med pilotuniform.

Presten åpnet den økumeniske gudstjenesten med å si at dette var en seremoni for alle religioner. Han siterte fra Frankrikes verdensberømte barnebok "Den lille prinsen", om rosen som kan slukes av havet.

228 personer omkom da Air Frances flygning AF447 forsvant i Atlanterhavet 1. juni. Det er den verste flyulykken i Frankrikes historie, og de omkomne kom fra over 30 forskjellige nasjoner. Fire norske statsborgere er blant de savnede.

Utenfor katedralen treffer ABC Nyheter Lillianne Pimienta og Andree Bonneau. De to har bodd i Paris hele livet, og aldri opplevd en lignende markering.

Andree Bonneau (t.v) og Lilianne Pimienta var møtt opp foran Notre Dame-katedralen.Andree Bonneau (t.v) og Lilianne Pimienta var møtt opp foran Notre Dame-katedralen.

- Den verste ulykken

- Hele Frankrike sørger nå. Det er en fryktelig ulykke, den verste flyulykken i Frankrike. Det verste er at familiene ikke har noen grav å gå til, sier Lillianne Pimienta til ABC Nyheter.

I SORG: Frankrikes tidligere president Jacques Chirac ankommer Notre Dame.I SORG: Frankrikes tidligere president Jacques Chirac ankommer Notre Dame.

De to roser egne myndigheter for hvordan de reagerte på ulykken.

- Jeg mener det var veldig viktig at president Nicholas Sarkozy var så tidlig ute og ga trøst til de pårørende, sier Pimienta.

Den økumeniske gudstjenesten samlet prester fra mange trossamfunn. Blant dem var den norske sjømannspresten i Paris, Torbjørn Broske.

- Jeg er kommet for å overbringe hilsninger og blomster fra Norge, sa Broske til ABC Nyheter før gudstjenesten begynte.

Broske sier slike markeringer er viktig for sorgarbeidet.
- Det er nå viktig at folk kommer sammen, og får bearbeide sorgen sammen, sier Broske.

- Lokalisering viktig

Han tror funnet av vrakrester kan hjelpe de pårørende.

- Det vil hjelpe på sorgarbeidet at de nå får lokalisert at det finnes en våt grav i havet, sier Broske. Det skal ikke ha vært norske pårørende blant de deltakerne på markeringen.

Vivianne Pimienta har selv en sønn som er pilot. Hun tror ikke den ufattelige tragedien vil føre til at folk blir redde for å fly.

- Jeg husker da en Concorde styrtet i 2000. Det gikk en stund da folk var redde for å fly, men passasjerene kom tilbake. Jeg vil tro det samme skjer nå, sier Pimienta.