Opposisjonen har flertall

IKKE STØRST: Frp må se seg slått av Arbeiderpartiet, men samlet sett er det opposisjonen som har størst grunn til å juble ut fra meningsmålingene i mai. Foto: Scanpix.
IKKE STØRST: Frp må se seg slått av Arbeiderpartiet, men samlet sett er det opposisjonen som har størst grunn til å juble ut fra meningsmålingene i mai. Foto: Scanpix.

<pGjennomsnittet av meningsmålingene i mai viser borgerlig flertall.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fakta om partimålingen for mai

(Tall for april i parentes)

* Ap 32,9 (32,4). Ville gitt 61 mandater på Stortinget

* Frp 26,0 (27,1). Ville gitt 49 mandater

* H 14,0 (14,0). Ville gitt 21 mandater

* SV: 7,5 (7,0). Ville gitt 12 mandater

* V: 5,6 (4,8). Ville gitt 9 mandater

* KrF: 6,0 (6,0). Ville gitt 9 mandater

* Sp 5,0 (5,7). Ville gitt 8 mandater

* Rødt: 1,4 prosent (1,3). Ville gitt 0 mandater

* Andre: 1,6 (1,5). Ville gitt 0 (©NTB)

Mens de enkelte meningsmålingene for mai varierer sterkt, viser gjennomsnittet av ni målinger, som NTB har utarbeidet, at oppslutningen om partiene er forholdsvis stabil.

Fremskrittspartiet kan vise til en tilbakegang på 1,1 prosentpoeng. Dette skyldes særlig den siste målingen i mai fra Synovate i Dagbladet som ga partiet en oppslutning på 20,6 prosent, som er lavere enn valgresultatet i 2005 på 22,1 prosent.

Senterpartiet går tilbake 0,7 prosentpoeng, mens de andre partiene kan vise til uendret oppslutning eller en liten framgang.

Dersom maigjennomsnittet hadde vært valgresultat, ville de rødgrønne partiene fått 81 stortingsrepresentanter og opposisjonspartiene 88 representanter. Frp og Høyre ville alene ha fått 70 representanter, 49 til Frp og 21 til Høyre.

Fra 20,6 til 30,3

Frp har en nedadgående tendens, men partiet varierer mest fra måling til måling. For mai er variasjonen fra høyeste til laveste måling 9,7 prosentpoeng. Den store nedturen kom på målingen fra Synovate helt mot slutten av mai der oppslutningen var på 20,6 prosent mot 25,2 prosent på den samme målingen i april. Også i april lå Synovate lavest av instituttene for Frp.

Høyest oppslutning hadde Frp på målingen fra Sentio for DN på 30,3 prosent mot 28,4 prosent på den tilsvarende målingen i april. Gjennomsnittet gikk ned fra 27,1 prosent i april til 26,0 prosent i mai.

Samlet sett gikk Frp i mai tilbake på fem målinger, fram på tre, mens en måling viste uendret resultat.

Ap størst

Gjennomsnittsmålingene bekrefter at Arbeiderpartiet er det største partiet med en oppslutning på 32,9 prosent (+0,5). Partiets beste måling er 35,8 prosent fra Respons utført for Aftenposten, mens den dårligste kommer fra målingen Opinion lager for ANB på 29,0 prosent. Partiet er større en Frp på alle målingene i mai.

Sosialistisk Venstreparti fikk en skikkelig opptur på målingen fra Synovate og oppnådde 11,1 prosent. Lavest ble oppslutningen på målingen fra Respons på 5,8 prosent. Gjennomsnittet ble 7,5 prosent (+0,5).

Venstre kom under sperregrensen for å få utjevningsmandater på målingen InFact gjør for VG med 3,7 prosent. Best gjorde partiet det på Opinions måling med 8,7 prosent. Gjennomsnittet kom opp i 5,6 prosent (+0,8).

Kristelig Folkeparti oppnådde det samme gjennomsnittet i mai som i april med 6,0 prosent. Alle målingene lå mellom 5,3 og 6,6 prosent.

Sp gikk tilbake på gjennomsnittsmålingen med 0,7 prosentpoeng fra april til mai. Partiet hadde fem målinger under 5 prosent, men 6,1 prosent på målingen fra Norfakta i Klassekampen/Nationen fikk gjennomsnittet opp i 5,0 prosent.

Høyre viser stor stabilitet med målinger på mellom 11,8 og 15,9 prosent, noe som tilsvarer et gjennomsnitt på 14,0 prosent, det samme som i april.

Borgerlig flertall

Mandatfordelingen viser at de rødgrønne partiene ville ha mistet sitt flertall i Stortinget. Ap, Sp og SV ville fått 81 mandater, mens de nåværende opposisjonspartiene ville fått 88 mandater. H og Frp ville alene ha fått 70 representanter. Av partiene er det bare Frp som ville økt antallet mandater. Ap står på stedet hvil, mens de andre partiene ville ha mistet mandater.

Fordelingen er som følger (dagens antall i parentes): Ap 61 (61), Frp 49 (38), H 21 (23), SV 12 (15), V 9 (10), Sp 8 (11), KrF 9 (11) (©NTB).