- Darfur kan ikke redde freden

MØTE: Visepresident Salva Kiir og Erik Solheim. Foto: Stein Ove Korneliussen.
MØTE: Visepresident Salva Kiir og Erik Solheim. Foto: Stein Ove Korneliussen.
Artikkelen fortsetter under annonsen

<pVisepresidenten i Sudan advarer Erik Solheim mot å legge for mye vekt på Darfur. </p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Begeistringen over freden har roet seg, og hverdagen har innhentet det politiske lederskapet (SPLM) i Sør-Sudan.

Miljø- og utviklingsminister Erik Solheim er denne uken på en rundreise i Sudan. Tirsdag møtte han Salva Kiir, som er første visepresident i Sudan, og leder av regjeringspartiet i Sør-Sudan (SPLM).

Under møtet med Solheim var Salva Kiir opptatt av at det internasjonale samfunnet flytter fokuset bort fra Darfur og over til det som skjer mellom nord og sør i Sudan. Han la vekt på at det internasjonale samfunnet legger press på Nord-Sudan, for, som han sa: «Det er Nord-Sudan som trenerer».

Oppfatningen om at fredsavtalen mellom nord og sør kan redde Darfur, mens en løsning i Darfur ikke kan redde freden, er utbredt blant de ABC Nyheter har snakket med. Det er Erik Solheim enig i.

- Absolutt. Løsningen i Darfur ligger i en løsning mellom nord og sør. Når det er sagt så har Darfur vært åsted for den største humanitære operasjonen noensinne. Derfor ikke rart at Darfur har fått mye oppmerksomhet.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Må lære opp innbyggerne

Sør står foran en mulig selvstendighet fra 2011, da innbyggerne går til valg for å stemme over om regionen skal løsrive seg fra Nord-Sudan.

Men før dette, i februar 2010 skal de velge president, nasjonalforsamling, delstatsforsamlinger, guvernører, Sør-Sudans president og lovgivende forsamling. Valgene kan bli ett av de dyreste og mest kompliserte FN-støttede valgene noensinne.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Selve gjennomføringen av valget vil bli en utfordring. Innbyggerne er ikke vant til å velge, og de trenger derfor opplæring. Salva Kiir er klar på at valget ikke vil bli lett å gjennomføre.

- Vi snakker ikke bare om et vanlig valg, men de som stemmer skal ta stilling til ti ulike valg. Det kommer til å bli komplisert, men vi planlegger opplæring av innbyggerne, slik at de skal kunne avgi sine stemmer, sier Kiir, før han legger til at han føler seg trygg på at valget blir en suksess.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Visepresidenten sier at fredsprosessen for deres del har stoppet for lenge siden, men at de likevel fortsetter samtalene på grunn av valget om selvstendighet i 2011.

Kan gi nye konflikter

Utfordringene for et selvstendig sør vil stå i kø:

For det første har Sør-Sudan nesten utelukkende inntekter fra olje, og det reiser to hovedutfordringer: 1) Hvordan skal sør klare å skaffe seg flere inntekter, og 2) Hvordan skal oljeinntektene fordeles mellom de to regionene.

Partene er langt fra hverandre når det gjelder fordelingen, men Norge er klar til å hjelpe.

- Vi vil kunne gi assistanse når det gjelder fordeling av oljeinntektene, sier Solheim.

Et fritt Sør-Sudan vil ikke bety at splittelsen er over, for også internt er det store etniske og politiske splittelser. Millioner av sørsudanesere har flyktet nordover på grunn av konflikten i sør, og de vil få en uklar status om resultatet av avstemningen blir en løsrivelse.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Og sist, men ikke minst: Grensen mellom sør og nord vil kunne bli en ny kilde til konflikt

Mange på flukt

Ifølge FN og humanitære organisasjoner (NGO-er), er den humanitære situasjonen i sør verre enn den har vært på lenge, og den forverres uke for uke. Det kommer stadig meldinger om nye angrep på sivilbefolkningen av LRA (Lord Resistance Army), og nesten 74.000 mennesker er på flukt fra LRA.

Landet har også verdens høyeste barnedødelighet, og 13 prosent av barna dør før de er fem år gammel.

Sør-Sudan befinner seg på randen av en humanitær katastrofe, og volden er i dag mer utbredt enn i Darfur. Et stort problem har vært returen av de svært mange internt fordrevne, som kommer tilbake til Sør-Sudan, bare for å finne at jorda deres er tatt av andre. Det snakkes om at det kan gjelde opp mot 2,1 millioner flyktninger som har returnert siden fredsavtalen ble undertegnet i 2005. Men Salva Kiir benekter at dette problemet eksisterer.

- Dette problemet finnes bare i Darfur og i Nuba-områdene, og ikke i Sør-Sudan. Alle som returnerer får tilbake jorda si, svarer han da ABC Nyheter spør hvordan de skal håndtere dette.