Kult å synge på norsk

<p>Gruppen Gatas Parlament har gjort suksess med å rappe på norsk. (Foto: Scanpix)</p>
Gruppen Gatas Parlament har gjort suksess med å rappe på norsk. (Foto: Scanpix)

<pTre av fire synes norsk musikk er best på norsk. </p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I en spørreundersøkelse som Synovate har utført for artistorganisasjonen GramArt og Språkrådet svarer 77 prosent av befolkningen at de er enige i påstanden «det er blitt kulere å synge på norsk».

GramArt og Språkrådet samarbeider nå om å gi norsk språk en sterkere stilling i norsk musikkliv.

- Undersøkelsen avkrefter myter om at musikk med norsk tekst har lav status. For artistene kan det lønne seg å velge norsk språk i stedet for engelsk, sier Sylfest Lomheim, direktør i Språkrådet på GramArts hjemmesider.


- Ledelsen i radiokanalene må merke seg at folk er så positive til norske tekster. De som tror lytterne ikke vil høre norsk, tar feil, sier Elin Aamodt, daglig leder i GramArt.

Kjenner oss igjen

Undersøkelsen viser at 54 prosent er enige i påstanden «norsk tekst gjør at jeg lettere kjenner meg igjen i musikken».

Rundt 40 prosent av all musikk som selges og spilles på radio er norsk, men det finnes ingen statistikk over hvor mange prosent av dette som er norskspråk

- Hvis norske artister synger på norsk, får det norske språket økt status. Men hvis de fleste synger på engelsk, bidrar det til at norsk blir et mindre fullverdig språk. Artistene er språklige forbilder. Holdningene til språk i musikkbransjen betyr mye for framtiden til det norske språket, mener Lomheim.


Hva synes du? Bør norske musikere synge på norsk?

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus