Ban: – Jeg fusket ikke

MØTE: Ban Ki-moon og Sri Lankas president Mahinda Rajapaksa i Colombo for kort tid siden. Foto: Scanpix.
MØTE: Ban Ki-moon og Sri Lankas president Mahinda Rajapaksa i Colombo for kort tid siden. Foto: Scanpix.

<pFN la ikke bevisst fram altfor lave tall for de sivile tapene i sluttfasen av krigen på Sri Lanka, sier generalsekretær Ban Ki-moon. </p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Han avviser blankt alle antydninger om fusk med tallmaterialet.

Menneskerettsorganisasjonen Amnesty International krevde i pinsehelgen en uavhengig gransking av tallet på sivile døde i løpet av den srilankiske regjeringshærens sluttoffensiv mot den tamilske LTT-geriljaen. Regjeringen erklærte i mai full seier over Tamiltigrene.

– Jeg avviser kategorisk – jeg gjentar, kategorisk – alle antydninger om at FN bevisst har satt noe som helst tall for lavt, sa Ban mandag. Han viste til medieoppslag om at fortrolige FN-rapporter skal inneholde opplysninger om over 20.000 sivile døde.

– Med henvisning til enkelte medieoppslag, vil jeg understreke at det endelige tallet ennå ikke er kjent. Men de fleste tallene som er i omløp, stammer ikke fra FN og er heller ikke i overensstemmelse med vårt tallmateriale, sa generalsekretæren.

En framtredende srilankisk journalist og forkjemper for frie medier ble mandag bortført, men satt fri etter kort tid etter at han var blitt banket opp. Poddalay Jalanta er kjent som en hard kritiker av regjeringen i Colombo. (©NTB)

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus