– Kan ha mistet kontrollen med værradaren

<pFlygesjef i Norwegian, Tomas Hesthammer, tror det savnede Air France-flyet kan ha blitt truffet av lynet og dermed mistet kontrollen med egen værradar.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Flyet med 228 mennesker om bord på vei fra Brasil til Frankrike er fortsatt savnet over Atlanteren. Flyet skulle ha landet i Paris klokken 11.15 mandag. Det var tre norske menn på 25, 37 og 58 år om bord.

Svært kraftig vær

Flygesjef i Norwegian, Tomas Hesthammer, tror det er fare for at flyet ble satt ut av spill av været i området.

– Jeg tror flyet først ble truffet av et lynnedslag som gjorde at de mistet strømmen, og dermed kontakten med sin egen værradar. Det var natt, og det er ikke sikkert de så hvilket vær de fløy inn i. I tillegg til uværet, kan kraftig turbulens være nok til å miste kontrollen. Tordenvær nær ekvator kan være svært kraftig, sier han til NTB.

– Ikke siden 60-årene

Times Online melder at ingen fly har styrtet etter flynedslag siden 1960-tallet. Flyeksperter tror turbulens er en mer sannsynlig årsak.

– Turbulens kan oppstå i uvær. Det er direkte helsefarlig å fly inn i store tordenskyer. Av og til oppstår det en linje av slike tordenskyer spontant. Hvis man havner inne i slike, klarer man ikke å fly ut av dem. Da må man enten snu eller ta sjansen på å fly gjennom. De fleste vegrer seg mot å fortsette, sier Hesthammer.

Fra 32 land

Det var passasjerer fra 32 ulike land med i flyet.

Rundt 80 brasilianere var om bord i det fire år gamle flyet, ifølge Air France, og en tredel av passasjerene var franskmenn.

Det var også tyske, italienske, britiske og amerikanske passasjerer med flyet, ifølge Reuters. Danske myndigheter opplyser at tre dansker er savnet. En svenske og en islending skal også ha vært med flyet. (©NTB)