Eagles er i Bergen

Eagles anno 2007: Joe Walsh, Don Henley, Glenn Frey og Timothy B. Schmit. Foto: Andrew Macpherson (Universal Music Group)
Eagles anno 2007: Joe Walsh, Don Henley, Glenn Frey og Timothy B. Schmit. Foto: Andrew Macpherson (Universal Music Group)

<pI kveld spiller veteranene i Eagles for andre gang i Norge, men det er første gang de kommer til Bergen. </p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Arenaen de skal spille på, «Koengen» med en kapasitet på 22.000, har for anledningen fått ny plen og nytt betalingssystem med ladekort for å unngå kødanning for de øltørste konsertgjengerne.

Arrangementet føyer seg inn i rekken av store artister som har spilt på denne arenaen de siste årene. Om én drøy ukes tid kommer Bruce Springsteen med E Street Band til samme område for å spille for bergenserne to dager på rad, og om én måned skulle Depeche Mode ha spilt der. Den konserten er flyttet på grunn av at vokalist Dave Gahan nylig har vært gjennom en operasjon.

Blant verdens mestselgende

Eagles kommer fra relativt gode anmeldelser i Malmø og &eceArchive=o">Århus, selv om dansk presse klaget over lyden. Bandet har lagt ut på en tilnærmet greatest hits-turné i Europa og spiller blant annet «Take it to the limit», «Hotel California», «Witchy woman», «One of these nights», «The boys of summer», «Dirty laundry» (begge låter Don Henley solo), «Life's been good» (Joe Walsh solo), «Life in the fast lane», «Take it easy» og «Desperado».

Det er et av verdens mestselgende band som kommer til Bergen, og to av gruppens utgivelser: «Their Greatest Hits 1971-1975» og «Hotel California» (1976) er begge rangert blant de ti mest solgte albumene gjennom tidene.

Til tross for Eagles har solgt uhorvelig mange plater, tok det likevel 28 år fra deres forrige studioalbum «The Long Run» ble sluppet i 1979 til oppfølgeren «Long Road Out Of Eden» så dagens lys for snart to år siden.

Etter at Eagles ble et av de største amerikanske navn på den amerikanske pophimmelen på 1970-tallet, har det stormet rundt medlemmene. Stikkord: Dop, uvennskap og pengekrangel.

Noen av ørnene valgte likevel å finne tilbake til hverandre etter 14 år i dvale, og midt på 90-tallet turnerte de verden rundt med rekordhøye billettpriser. Livealbumet «Hell Freezes Over» er fra samme periode (1994) og resultatet av en opptreden på musikkanalen MTV. Tittelen spiller på en uttalelse like etter splitten i 1980 om hvor stor sjansen ville være for at bandet kom sammen igjen. Og den siste store krangelen førte til at gitarist Don Felder forlot gruppen i sinne så sent som i 2001.

Til Norge først i 1996

I 1996 besøkte Eagles Norge for aller første gang, men konserten de holdt i Oslo Spektrum ble totalslaktet i de fleste norske aviser. Håkon Moslet, som den gang jobbet i Dagbladet, mente konserten var «en hån mot publikum og det vi en gang likte å kalle The Eagles». Espen A. Hansen i VG syntes konserten var et langt gjesp og at mesteparten av magien var borte. Bandet gjorde seg selv en bjørnetjeneste ved å starte med «Hotel California» og tømme det klassiske studioalbumet for flere gromlåter før konserten på to og en halv time var kommet ordentlig i gang.

I 2001 var det duket for revansj, men før gruppen returnerte til samme arena (faktisk på 2. pinsedag), førte dårlig billettsalg til at Oslo-konserten ble avlyst! I dag synes de fleste nordmenn imidlertid å ha glemt en dårlig konserthistorikk. Da billettene til årets 2. pinsedag-konsert ble lagt ut for salg før jul, ble de revet bort på timer.

Eagles har gitt ut følgende syv studioalbum: «Eagles» (1972), «Desperado» (1973), «On The Border» (1974), «One Of These Nights» (1975), «Hotel California» (1976), «The Long Run» (1979) og «Long Road Out Of Eden» (2007).

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus