Journalist tiltalt for innsidehandel

<pSkal ha tipset faren om dårlige nyheter.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En journalist og hans far må tirsdag møte i Oslo tingrett, tiltalt for ulovlig innsidehandel med aksjer i Det Norske Oljeselskap i januar 2006.

De to skal etter Økokrims tiltalebeslutning fra i fjor høst ha tjent rundt 3,4 millioner kroner på handler som påtalemyndigheten vil hevde er brudd på bestemmelsene i lov om verdipapirhandel.

Journalisten er i tillegg tiltalt for ulovlig innsidehandel i riggselskapet Sinvest. Dette punktet involverer også en mekler, men siktelsen mot mekleren er ikke ferdig etterforsket, opplyser politiadvokat Hans Christian Koss i Økokrim til NTB.

Koss skal sammen med konstituert førstestatsadvokat Thomas Skjelbred være aktor i saken.

Meklere og journalister

Koss sier saken er viktig fordi meklere og finansjournalister spiller en viktig rolle for tilliten i aksjemarkedet. Han bekrefter at det ikke er reist noen tiltale for kursmanipulasjon fordi det ikke er den tiltalte journalisten som har skrevet artikkelen som utløste det Økokrim mener er ulovlig aksjehandel.

– Kursmanipulasjon straffes like strengt som innsidehandel, og strafferammen er seks års fengsel, sier Koss.

Bakgrunnen for saken er at Nettavisen og nettstedet NA24 i 2006 hadde flere omtaler av DNOs avtaler om oljevirksomhet i Nord-Irak. Da den tiltalte journalisten en dag oppdaget at avisen skulle offentliggjøre en artikkel med svært negativ informasjon om DNOs muligheter i Nord-Irak, skal han omgående ha solgt egne aksjer og tilskyndet sin far til å gjøre det samme.

Det skjedde den 10. januar, noen timer før artikkelen ble lagt ut og DNO sank som en stein på Oslo Børs.

Dagen etter kjøpte far og sønn aksjene tilbake etter fallet på 21 prosent dagen før.

Meklerens rolle

Økokrim mener journalisten også underrettet en venn som jobbet som mekler i Pareto. Den samme mekleren skal den 14 juni samme år ha sendt innsideinformasjon til journalisten, noe som fikk ham til å handle i Sinvest-aksjen.

Etterforskningen mot mekleren er ikke avsluttet.

De to forsvarerne i saken er Olav Braaten for journalisten og Tom Eyvind Haug for faren. Det skal etter Økokrims oppfatning være faren som har tjent store penger på transaksjonen mens sønnens fortjeneste er beskjeden.

Men det er sønnen som er hovedtiltalt og sentral i saken blant annet på grunn av yrket. Både far og sønn vil nekte straffskyld.

Fire uker

Saken vil trolig ta rundt fire uker. Vitnelisten omfatter en rekke journalister og meklere. Det er ventet at begge grupper vil bli spurt inngående om forhold som handler like mye om kursmanipulasjon som innsidehandel.

I dag er det vanlig at finansjournalister skriver både aksjevurderinger selv og intervjuer analytikere i meklerhusene om det samme. Kjøp og salgsanbefalinger florerer, og ofte er det mye som kan tyde på at omtale av aksjer påvirker kursen like mye som selskapenes egne børsmeldinger. (©NTB)


Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus