Dette er falske medisiner

Denne bagasjen, funnet på Kairos flyplass, inneholdt store mengder falske legemidler. Foto: Interpol
Denne bagasjen, funnet på Kairos flyplass, inneholdt store mengder falske legemidler. Foto: Interpol

<pInterpol beslagla ti containere breddfulle av livsfarlige legemidler.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dødsfall etter falske medisiner
  • Et utbrudd av smittsom hjerehinnebetennelse i Niger i 1995 førte til at 50.000 personer ble vaksinert med en falsk vaksine. Det førte til at 2500 av dem døde.
  • 89 barn døde på Haiti i 1995 og 30 barn i India i 1998 etter å ha fått hostesaft famstilt med frostvæske.
  • I 2001 avdekket en undersøkelse at 38 prosent av malariamidler solgt i Sørøst-Asia ikke hadde noen aktive virkestoffer.
  • I Kambodsja døde minst 30 personer i 1999 etter å ha fått malariamedisin med utdatert virkestoff. Medisinene var solgt som moderne medisin kalt artesunate.
  • (Kilde: WHO)

Interpol og egyptisk politi beslagla i april og mai tilsammen ti shippingcontainere breddfulle med falske medisiner i en samordnet aksjon i landet. I tillegg fant tjenestemenn 3300 flasker medisiner på Kairos lufthavn.

Tjenestemenn slo til i Port Said, Kairo og ved Suezkanalen etter lang tids etterforskning. De arresterte fem mann, og fant medisiner til flere hundre millioner dollar, skriver Interpol på sine egne hjemmesider. Ifølge Interpol hører alle beslagene til samme kriminelle nettverk, som nå er under opprulling. Flere av boksene har asiatisk skrift, men politiet vil så langt ikke si noe om opprinnelsen.

Medisinene var på vei til Midtøsten, der de trolig skulle omsettes på det svarte markedet. Politiet beslagla en hel rekke forskjellige legemidler, alt fra livsstilsprodukter til medisiner mot kreft, diabetes, hjertelidelser, epilepsi og schizofreni.

Interpol mner medisinene de har beslaglagt har en gateverdi på flere hundre millioner dollar. Foto: InterpolInterpol mner medisinene de har beslaglagt har en gateverdi på flere hundre millioner dollar. Foto: Interpol

Interpol jobber nå med å finne bakmennene, og har utstedt en såkalt grønn ordre på de navngitte mistenkte. Det innebærer at politiet i flere land oppfordres til å drive etterretning mot personene byrået tror står bak produksjonen og smuglingen.

Interpol har de siste årene slått hardt ned på produksjon og distribusjon av falske medisiner, solgt over internett. Interpols IMPACT-gruppe er opprettet som et samarbeidsprosjekt mellom WHOs medlemsland, internasjonale hjelpeorganisasjoner og legeforeninger. Organisasjonen har gjennomført tre internasjonale raid mot kriminelle nettverk som har operert fra Afrika og Sørøst-Asia, og har stengt flere illegale fabrikker som produserer falske medisiner.

(Saken fortsetter under bildet)

Enorm industri

Falske medisiner er et økende problem. WHO har kalt produksjonen og distribusjon en global fare mot folkehelsa, fordi medisinen ofte er merket riktig, men har feil ingredienser eller mangler aktive virkestoffer.

Ifølge organisasjonen vil verdien av det globale salget av falske medisiner nå 75 milliarder dollar i 2010, det tilsvarer over 450 milliarder kroner. Det er en økning på 90 prosent fra 2005.

Internettmedisinen verst

Medisinen kommer oftest fra land i Afrika, Asia eller Latin-Amerika, der så mye som 30 prosent av det totale salget består av falske medisiner.

Likevel er det mest grunn til å rope varsko om legemidler omsatt på nett. Kjøper du midler fra nettsteder som ikke oppgir en fysisk adresse er sjansen 50 prosent for at det du kjøper er falskt.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus