Israel vil ikke stoppe bosetting

Dette bildet er tatt på Vestbredden, nær Jerusalem, i et område kalt Har Homa/Jabal Abu Ghneim. Foto: Reuters
Dette bildet er tatt på Vestbredden, nær Jerusalem, i et område kalt Har Homa/Jabal Abu Ghneim. Foto: Reuters
Artikkelen fortsetter under annonsen

<pAvviser amerikansk press.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Å stanse bosetting på Vestbredden er uaktuelt på tross av tungt amerikansk press, sier et israelsk regjeringsmedlem.

– Jeg vil på krystallklart vis gjøre det klart at den nåværende regjeringen ikke på noe vis vil akseptere at bosettingsaktiviteten i Judea og Samaria blir stanset, sier transportminister Yisrael Katz, som benytter de israelske navnene på det som til vanlig er kjent som Vestbredden.

– Regjeringen vil forsvare de vitale interessene til staten Israel, understreker Katz overfor israelsk militærradio.

Det er den første offisielle reaksjonen fra den israelske regjeringen etter at president Barack Obama gjentok at Israel må stanse bosettingen på Vestbredden umiddelbart.

Israel har okkupert Vestbredden siden seksdagerskrigen i 1967.

– Tar palestinsk jord

Den israelske organisasjonen Peace Now sier til samme radiokanal at nesten halvparten av alle israelske bosetninger på Vestbredden er bygget på privateid palestinsk jord.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

80 av de mer enn 100 bosetningskonsentrasjonene i de okkuperte områdene er enten helt eller delvis bygget på privat jord uten samtykke fra de palestinske eierne, opplyser Peace Now.

– Forsvarsminister Ehud Barak kom nylig med en advarsel om at bosetningene på privat palestinsk jord kan bli revet. Han kommer til å få litt av en jobb de kommende månedene, sier Peace Now-leder Yariv Oppenheimer til militærradioen.

Økonomiske fordeler

En talsmann for bosetterne, Danny Dayan, avviser tallene, og hevder sågar at ikke en eneste araber er blitt skadelidende som følge av bosetningene.

Mer enn 280.000 mennesker bor i israelske bosetninger på Vestbredden. Det er mange økonomiske fordeler ved bosettertilværelsen, og mange flytter dit på grunn av dette. En liten del av bosetterne bor på Vestbredden av religiøse årsaker. (©NTB)