- Viktig å vise seg litt frem

SOMMERIDYLL: På badeplassen Huk i Oslo var det 29 grader i skyggen klokken 15.30 pinseaften. Men de færreste lot seg friste av 12 grader i vannet.
SOMMERIDYLL: På badeplassen Huk i Oslo var det 29 grader i skyggen klokken 15.30 pinseaften. Men de færreste lot seg friste av 12 grader i vannet.
Artikkelen fortsetter under annonsen

<pMeteorologenes spådom for pinsen virker å være i rute. I nord må man nok belage seg på noe dårligere værbilde.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

OSLO: ABC Nyheter: Meteorologenes spådom for pinsen virker å være i rute - men bare delvis.

For værgudene har ikke bare forbarmet seg over Sør- og Østlandet med solskinn og varme. Også trønderne har kunne glede seg over strålende temperaturer.

Soknedal i Sør-Trøndelag hadde det fineste været på pinseaften. Litt over klokken fem på ettermiddagen ble det målt 27,9 varmegrader i skyggen i trønderbygda, ifølge Meteorologisk Institutt.

Men i Nord-Norge må man fremdeles smøre seg med tålmodighet framfor solkrem. Med unntak av på Helgeland, hvor det lørdag ble målt en makstemperatur på 19 grader, har den nordligste landsdelen vært preget av regn, sludd og skyer. Og nordlendingene kan desverre ikke forvente at værbildet blir noe annerledes utover pinsen.

- I nord blir det ganske skyet og regn utover i pinsen. Bodø får 11 grader og Tromsø 8 grader, sier statsmeteorolog Håkon Mjeldstad.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Vaskebrett og bikini

Kun få kilometer utenfor den tetteste asfaltjungelen i Oslo har et hundretalls mennesker valgt å nyte sommerværet på badestranden på Huk.

Mens kvinnene viser frem årets bikinimoter i spraglete og skrikende farger, virker ungguttene å være svært opptatte av å konstantere at blodslitet på treningstudio det siste halve året har gitt uttelling. Biceps og vaskebrettes vris og vendes i unaturlige, men kreative posisjoner, mens blikkene vandrer til jenteflokkene som befinner seg kun et steinkast unna.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

- Hehe, det er viktig å vise seg litt frem. Damene må jo få en forsmak av hva vi gutta kan by på, forteller noen gutter som helst vil være anonyme.

Finværet virker å være etterlengtet blant menneskene på stranden, men underlig nok virker det som de fleste kvier seg mot å benytte anledningen til å ta sitt første sjøbad for året.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Det er kanskje litt tidlig å bade i havet ennå. Temperaturene i sjøen ligger på mellom ti til tretten grader, noe som kanskje ikke kan betegnes som badetemperaturer. Men hvis du befinner deg i nærheten av en stille tjønn, kan du nok oppleve badetemperaturer opp mot 14-15 grader, forteller Mjeldstad.

Sandvolleyball og utekonsert

August Wernersen, Jacob Wernersen og Øyvind Nytrøen likte å få bryne seg mot de stre gutta på volleyballbanen.August Wernersen, Jacob Wernersen og Øyvind Nytrøen likte å få bryne seg mot de stre gutta på volleyballbanen.

Mange assosierer sol og sommer med sand og volleyball. På Torshov går ikke en eneste finværsdag uten at sandvolley-parken er fylt opp av mennesker.

En undersøkelse gjort av Norges Idrettsforbund i 2008 viste at sandvolleyball er den tredje mest populære sommeraktiviteten i landet, kun slått av fotball og fiske.

Kompisgjengen Øyvind (11), Jacob (12) og August (10) sier de har funnet seg en ny favorittsport i sanden. De var i ekstase etter å ha fått spille kamper mot

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Volleyball er kjempegøy, men litt vanskelig. Jeg likte å se proffene spille på i OL, men det beste er selv å få spille, sier Jacob.

Guttene får bryne seg mot voksne motspillere, men synes ikke at den tøffe motstanden er avskrekkende.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Det var flere jevne kamper, selv om vi til slutt tapte dem. Jeg får bare lyst til å spille enda mer, sier Øyvind entusiastisk.

Mange velger å bruke de varme dagene til å slappe av i parken. Her under arrangementet Mange velger å bruke de varme dagene til å slappe av i parken. Her under arrangementet "Av ungdom for ungdom" i Torshovparken.

Også konsertscenene er blitt flyttet utendørs i anledning pinsen. Et titalls lokale band stod for levende musikk i Torshovparken lørdag. Og de fremmøtte virket å sette pris på gratistilbudet.

- Vi har ligget her i et par timer mens vi har grillet og nytt det gode musikkutvalget. Det er utrolig kjekt å ha slike tilbud like i nærheten av hjemmet sitt, sier June Hansen, som har selskap av venninnen Katrine Johannessen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Skår i gleden

Det gode været skaper hodebry for nordmenn som benytter pinsen til å slikke sol.

Norsk institutt for luftforskning (NILU) melder at det gode været har ført til tynnere ozonlag, og advarer om at UV-strålingen vil være opptil 15 prosent høyere enn det som er normalt for årstiden på Østlandet og Sørlandet i pinsen, advarer Norsk institutt for luftforskning (NILU)

– Dette er nokså kraftig stråling og det ventes en UV-indeks på opp mot 6. Dette betyr at folk med vanlig nordisk hud kan få solskader allerede etter 20 minutter hvis de ikke beskytter seg, sier seniorforsker Cathrine Lund ved NILU i en pressemelding.

Lund oppfordrer folk til å ta pause fra solen mellom klokken 12 og 15, bruke klær og solbriller, og solkrem med høy faktor og UV-A-beskyttelse.