Høyt spill med svake kort

<strong>PÅ KRIGSSTIEN:</strong> Kim Jong-il rasler med sablene - selv med en million soldater utgjør det ingen trussel, skriver Jahn Otto Johansen. AFP/Scanpix
PÅ KRIGSSTIEN: Kim Jong-il rasler med sablene - selv med en million soldater utgjør det ingen trussel, skriver Jahn Otto Johansen. AFP/Scanpix

Kim Jong-il spiller et meget høyt spill, men kortene hans er svakere enn de mest engstelige i USA og Asia tror.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Selv om retorikken denne gang er mer aggressiv enn kanskje noen gang tidligere, er det grenser for hva Nord-Korea kan gjøre.

For det første viser nærmere analyser at den underjordiske prøven ved Kilju i Nord-Korea var mindre enn først meldt i media. Det var slett ikke noen atombombe av Hiroshima- eller Nagasaki-størrelsen. Antagelig var sprengkraften ikke mer enn høyst fem kilotonn, mens atombombene som rammet Japan, var mellom 15 og 21 kilotonn. Dernest hadde ikke prøven den konsentrerte sjokkvirkning som er nødvendig for at ødeleggelsen skal bli så store som man forventer eller frykter i en atomkrig. De nordkoreanske atomvåpen er med andre ord ikke operasjonelle.

Ekspertene er skeptiske

Dette slo lederen av Nuclear Information Project som drives av Federation of American Scientist, Hans M. Kristensen, fast i et intervju her i ABC Nyheter tidligere i uken. Han får støtte av all seriøs ekspertise internasjonalt. Det er altså ingen umiddelbar fare for en atomkrig på den koreanske halvøy.

Begrenset raketteknologi

Heller ikke er det noen stor risiko for at Japan skal bli rammet av nordkoreanske raketter med operative kjernefysiske ladninger i overskuelig fremtid. Riktignok har Nord-Korea utviklet raketter som er så interessante at Iran har skaffet seg denne teknologi. Sørkoreanerne hevdet i februar i år at Nord-Korea hadde en ny type ballistiske missiler som kunne nå det nordlige Australia og øya Guam i Stillehavet, men raketten som ble skutt opp i april styrtet i havet. Satellitten som skulle ha utsendt nordkoreansk propagandamusikk i sin bane rundt jorden, kom aldri opp. Prøven var fullstendig mislykket, selv om Kim og hans folk fremstilte den som en suksess.

Presse frem innrømmelser

Tidligere har Nord-Korea brukt atomprøver og raketter til å presse frem innrømmelser fra Vesten, først og fremst fra USA. Allerede i 1993 brøt landet med ikke-spredningsavtalen, men året etter undertegnet USA og Nord-Korea en avtale i Genève om å fryse, eventuelt avvikle det plutoniumbaserte atomprogrammet og i stedet bygge to reaktorer for kraftproduksjon. I september 1999 opphevet president Bill Clinton mange av de økonomiske sanksjoner som hadde rammet nord siden Korea-krigen, og i oktober 2000 besøkte utenriksminister Madeleine Albright Pyongyang.

Madeleine Albright fortalte om et møte med Kim Jong-il. Foto: AP/ScanpixMadeleine Albright fortalte om et møte med Kim Jong-il. Foto: AP/Scanpix

Albrights kritiske vurdering

Da Albright i 2004 var i Oslo i forbindelse med den norske utgaven av hennes bok, «Min lange reise», spiste jeg middag med henne. I vår samtale kom hun blant annet inn på Kim Jong-il. Den nordkoreanske diktator viste seg å være kortere enn Madeleine Albright som ikke akkurat er så høy, men hun noterte at han brukte ekstra høye hæler. Det samme gjorde forøvrig Romanias diktator Nicolae Ceausescu da jeg intervjuet ham i Bucuresti. Ceausescu hadde Kim og Nord-Korea som sitt forbilde.

Frem og tilbake

Da Albright besøkte Norge var det allerede gått to år siden president George W. Bush sa han ville fjerne Nord-Korea fra listen over «terroriststater» i «Ondskapens akse». Kim gikk i august 2003 med på de såkalte seksmaktsdrøftelser, som foruten Nord- og Sør-Korea omfattet Japan, Russland, Kina og USA. Det var året etter to nye forhandlinsrunder, men i februar 2005 bekjentgjør nordkoreanerne at de har atomvåpen.

Utpressing gir resultater

Høsten 2005 lover imidlertid Nord-Korea å avvikle sitt atomprogram til gjengjeld for energileveranser fra Vesten og en garanti for at USA ikke har til hensikt å invadere landet. Utpressingen har gitt resultater.

Men allerede i januar 2006 sier Nord-koreanerne at de ikke vil vende tilbake til seksmaktsforhandlingene dersom ikke USA opphever de nye økonomiske restriksjoner som ble innført i 2005. I juli skyter de opp syv missiler, en av dem en langdistanserakett. Det fører til skarpe internasjonale reaksjoner og en fordømmende resolusjon i FNs sikkerhetsråd.

Underjordisk atomprøve

I oktober 2006 gjennomfører Nord-Korea sin første underjordiske atomprøve. Sikkerhetsrådet svarer med en ny skarp resolusjon, men Kina og Russland vil ikke ha omfattende økonomiske sanksjoner. En fullstendig isolering av Nord-Korea avvises. De seks stater møtes påny, og i februar 2007 treffes amerikanske og nordkoreanske utsendinger i Berlin. Det er første gang de to parter møtes direkte.

Atomprogrammet stanses

Så gjenopptas seksmaktsforhandlingene, og det inngås en foreløpig avtale om å avslutte atomprogrammet. Pyongyang erklærer at reaktoren i Yongbyon er stanset. Senere begynner demonteringen under oppsyn av internasjonale, også amerikanske, overvåkere. I mai ifjor overleverer nordkoreanerne 18.000 sider med dokumenter om Yongbyon-reaktoren, og USA svarer med å levere 540.000 tonn mat som en humanistisk gest. USA bekrefter at Nord-Korea er fjernet fra terroristlisten. Kims utpressingspolitikk har lykkes enda en gang.

Yonbgbyon-reaktoren ble ble først stengt for så å bli startet opp igjen. Foto: APYonbgbyon-reaktoren ble ble først stengt for så å bli startet opp igjen. Foto: AP

Les også: Nordkoreas farlige spill

Ny vending til det verre

I april i år kom det en ny vending til det verre ved rakettoppskytningen og nordkoreanernes erklæring om at de trakk seg fra seksmaktsforhandlingene. Yonbgbyon-reaktoren ble startet opp igjen, og FN-inspektørene ble kaster ut. Selv om en amerikansk spesialutsending i Asia i mai sa at USA var villig til å gjenoppta forhandlingene med Pyongyang, avviste nordkoreanerne dette og gjennomførte altså 25. mai sin andre underjordiske atomprøve.

Irrasjonell, kanskje gal

Denne listen viser klart at Madeleine Albright hadde rett når hun i en vår samtale advarte mot Kim Jong-il som en fullstendig uberegnelig og irrasjonell spiller. Hun trodde han ikke skjønte konsekvensene av sine utspill. På mitt direkte spørsmål ville ikke Albright utelukke at Kim var litt gal.

Utfordrer også Kina og Russland

Og her står vi altså i dag, med en irrasjonell politiker som trosser verdensopinionen og utvikler sine egne kjernevåpen og raketter og dessuten selger denne teknologi til land i Midt-Østen. Kim viker ikke engang av veien for å utfordre de to nabostater som historisk har støttet Nord-Korea - Russland og Kina. Både kineserne og russerne reagerte skarpt i Sikkerhetsrådet, selv om de fortsatt ikke ville gå til fullstendig isolering av Nord-Korea.

Innenrikspolitisk motivert?

Jeg har sett mange forsøk på å forklare det som nå skjer. Problemet er at når vi har med irrasjonelle politikere å gjøre, nytter det ikke med rasjonelle resonnement. Men noen mener likevel å se en slags forklaring i Kim utspill, nemlig at de er innenrikspolitisk motivert. De skal sikre Kim-familiens makt og innflytelse, også etter at den åpenbart ikke helt friske diktator er gått bort. Muligens er det en gest overfor de militære.

Krig ved misforståelser

Men selv om dette skulle vise seg å være riktig, kan vi ikke utelukke en krig ved misforståelser. Nordkoreanerne har sagt at de vil skyte dersom sørkoreanerne gjør alvor av å sjekke deres skip, slik Seoul har forpliktet seg til ved å undertegne Proliferation Security Treaty (PSI) som amerikanerne har presset frem. Hensikten er å kontrollere om nordkoreanerne eksporterer radioaktivt materiale.

Dersom det kommer til et sjøslag, kan dette lett komme ut av kontroll, og det kan i verste fall bli en brutal landkrig. Selv om Nord-Korea har en veritabel militærmakt, vil de langt mer moderne sørkoreanske og amerikanske styrker kunne tilføye dem et nederlag som kan føre til at regimet faller. Dette er en utvikling både Kina og Russland frykter, for da ville hele den koreanske halvøy kunne komme inn i den amerikanske innflytelses- og maktsfære.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
19:02 Motorsyklist alvorlig skadd i ulykke i Oslo-tunnel18:23 Reuters: Saudi-Arabia og Russland nærmer seg enighet om rekordstort oljekutt18:20 Ny dyster rekord i New York18:18 To nye dødsfall ved sykehjem i Bærum17:47 Hundre italienske leger har mistet livet17:30 Brannvesenet blir hindret av turfolkets biler17:29 Mann døde i kiteulykke i Sirdal i Agder17:02 – Verden står overfor den verste økonomiske krisen siden 1930-tallet16:28 6,6 millioner nye arbeidsledige i USA15:42 Pågrepet for knivtrussel på McDonalds15:37 Kronprinsen åpnet digital coronadugnad15:07 – På denne tiden av dagen pleier vi ha rundt ti stykker på glattcella14:51 Siv Jensen i mandolin-ulykke: – Jeg er en liten fingertupp mindre14:31 106 døde i Sverige siste døgnet14:11 Omstridt pastor: – Sanne kristne er ikke redd for å dø13:46 Drapssiktet ektemann varetektsfengslet i Trondheim13:45 Sør-Korea: Friskmeldte får påvist viruset på nytt13:10 Manchester United delte ut 3500 gaver til helsearbeidere12:10 Ukjent drama da Norge ba om hjelp: Sverige avslo to ganger12:10 Arkivverket avslører britisk invasjonsplan fra 194009:45 Mann pågrepet etter å ha skutt en mann i beinet i Larvik09:42 FIS' rennsjef ser ikke for seg en normal langrennssesong08:56 Xi advarer mot mulig ny smittebølge08:36 Nent Group mister Champions League-fotballen – sikret seg «lillebroren»08:18 80 år siden invasjonen av Norge, forbigås i stillhet08:09 To menn pågrepet etter bildrama i Oslo07:21 Trump gjentok kritikken av WHO07:00 Slik behandles coronapasientene – nesten 100 utskrevet fra Ahus07:00 FHIs corona-app kommer like over påske06:45 Sjefsjobben i Økokrim lyst ut etter seks måneder06:00 Dette skjer i dag05:30 Dette skjedde i natt05:17 Mann dømt til å betale erstatning etter et dødsfall han er frifunnet for05:11 Studie: Virussmitten kom til New York fra Europa04:45 6.160 registrerte koronatilfeller i Norge - opp 15004:31 Macron med full støtte til WHO04:29 Tre menn pågrepet etter trusler med våpen i Oslo04:07 Kina med svak økning i smittetall for andre dag på rad03:34 Venezuela får 90 tonn nødhjelpsutstyr03:12 Erna Solberg forsvarer WHO på amerikansk TV03:10 Fransk epidemiolog: Fedme en vesentlig risikofaktor02:45 Den afrikanske utviklingsbanken gir 10 milliarder dollar til koronatiltak01:32 Millionbot til politiet i Trøndelag etter ulovlige direkte anskaffelser00:49 Linda Tripp, kvinnen som bidro til å avsløre Lewinsky-affæren, er død23:29 Medietilsynet-undersøkelse: Over halvparten av unge bruker penger når de spiller23:09 Premier League-spillerne gir til helsevesenet23:00 Premier League-spillerne gir til helsevesenet21:29 Herreløse Antarktis er verdens siste corona-frie kontinent21:21 Saudi-Arabia: Våpenhvile i Jemen fra torsdag21:05 Ansatte i helsevesenet får høyere overtidsbetaling20:45 TV-stjerne Tori Spelling i hardt vær: – Folk dør og du tenker på penger20:01 To reddet da fiskebåt forliste utenfor Tromsø19:50 Supermåne på himmelen natt til torsdag19:48 WHO-sjefen etter Trump-kritikk: – Ikke politiser dette viruset19:29 Forførerinnen, myten og sadisten: Hun ble kalt «Heksa fra Buchenwald»19:28 Tre personer til sykehus etter snøscooterulykke i Voss19:27 FHI-forsker: – Koronatiltakene har negative konsekvenser for folkehelsa19:04 Uværet har truffet Nordland med full styrke19:04 Stor kvalitetsforskjell på coronatester19:01 Seks helsevikarer i Trondheim har testet positivt for covid-1918:15 Tysk redningsbåt med 150 migranter avvist i Italia18:14 Stortinget gjenopptar normalt arbeid etter påske17:54 Pave Frans: Enkelte europeiske politikere minner om Hitler17:44 Coronaviruset har tatt 101 liv i Norge17:26 Bernie Sanders trekker seg fra presidentkampen i USA17:03 Anne Rimmen er blitt mamma til en liten jente16:24 Seks nye coronadødsfall ved sykehjem i Oslo16:22 POD-sjef Benedicte Bjørnland mistet tanten til corona: – Svært trist at Alfhilds liv skulle ende slik16:17 Eier av frisørsalong fikk forelegg på 15.000 kroner15:24 Nordmenns bruk av bankkort stupte i mars14:45 VG: Sveitsisk toppklubb byr millioner for Godset-spiller14:05 96 nye coronadødsfall i Sverige: – Hovedfokus i epidemien flytter seg13:44 Slik skal skolene og barnehagene holdes smittefrie13:38 260 innsatte løslatt fra fengsel før tiden – alle innsatte er nå på enerom13:30 To dømt for voldtekt av ung gutt13:26 Slik håndterer du corona-angsten13:12 Analyse: Norske barn har tapt kunnskap verdt rundt to milliarder kroner13:03 Lurt av falsk profil – meldte at Boris Johnson var død11:44 Solskjær om overgangsvinduet: – Kan komme en situasjon som vi kan utnytte11:16 Skytetreneren om Stina Nilsson: Ingen andre i verden gjør dette11:06 Nedbør over hele landet i påsken10:44 Trump langer ut mot Sverige – Tegnell svarer09:38 Forsker slår alarm om vektøkning blant unge jenter09:19 Johnsons tilstand stabil etter enda en natt på intensiven08:56 Haaland lovpriser Solskjær for gjennombruddet i Molde: – Jeg gir mye «kred» til ham for det08:55 Mann siktet for drap på kona i Trondheim08:10 Rakettene regner over Libyas hovedstad – stort sykehus rammet08:02 Riise og datteren til sykehus etter bilulykke07:44 Go-Ahead dropper togavganger07:30 Trump truer med å holde tilbake penger til WHO07:27 Countrylegenden John Prine er død07:05 Statsoverhoder coronasyke: – Kan bli en demokratisk utfordring06:00 Ingen valgfrihet for foreldrene når skolene åpner igjen05:59 Dette skjer i dag05:50 Dette skjedde i natt05:30 Koronakrisen: Slik rammes ulike bransjer i Norge05:30 Koronakrisen samler italienerne politisk05:17 6.010 registrerte koronatilfeller i Norge - opp 14705:00 FHI advarer mot urealistisk «nullvisjon»04:07 Tallet på koronatilfeller doblet i Kina siste døgn
Siste nytt
19:02NorgeMotorsyklist alvorlig skadd i ulykke i Oslo-tunnel18:23VerdenReuters: Saudi-Arabia og Russland nærmer seg enighet om rekordstort oljekutt18:20VerdenNy dyster rekord i New York18:18NorgeTo nye dødsfall ved sykehjem i Bærum17:47VerdenHundre italienske leger har mistet livet17:30NorgeBrannvesenet blir hindret av turfolkets biler17:29NorgeMann døde i kiteulykke i Sirdal i Agder17:02Verden– Verden står overfor den verste økonomiske krisen siden 1930-tallet16:28Verden6,6 millioner nye arbeidsledige i USA15:42NorgePågrepet for knivtrussel på McDonalds15:37NorgeKronprinsen åpnet digital coronadugnad15:07Penger– På denne tiden av dagen pleier vi ha rundt ti stykker på glattcella14:51NorgeSiv Jensen i mandolin-ulykke: – Jeg er en liten fingertupp mindre14:31Verden106 døde i Sverige siste døgnet14:11VerdenOmstridt pastor: – Sanne kristne er ikke redd for å dø13:46NorgeDrapssiktet ektemann varetektsfengslet i Trondheim13:45Helse og livsstilSør-Korea: Friskmeldte får påvist viruset på nytt13:10SportManchester United delte ut 3500 gaver til helsearbeidere12:10VerdenUkjent drama da Norge ba om hjelp: Sverige avslo to ganger12:10NorgeArkivverket avslører britisk invasjonsplan fra 194009:45NorgeMann pågrepet etter å ha skutt en mann i beinet i Larvik09:42SportFIS' rennsjef ser ikke for seg en normal langrennssesong08:56VerdenXi advarer mot mulig ny smittebølge08:36SportNent Group mister Champions League-fotballen – sikret seg «lillebroren»08:18Norge80 år siden invasjonen av Norge, forbigås i stillhet08:09NorgeTo menn pågrepet etter bildrama i Oslo07:21VerdenTrump gjentok kritikken av WHO07:00Helse og livsstilSlik behandles coronapasientene – nesten 100 utskrevet fra Ahus07:00NorgeFHIs corona-app kommer like over påske06:45NorgeSjefsjobben i Økokrim lyst ut etter seks måneder06:00NorgeDette skjer i dag05:30NorgeDette skjedde i natt05:17NorgeMann dømt til å betale erstatning etter et dødsfall han er frifunnet for05:11VerdenStudie: Virussmitten kom til New York fra Europa04:45Norge6.160 registrerte koronatilfeller i Norge - opp 15004:31VerdenMacron med full støtte til WHO04:29NorgeTre menn pågrepet etter trusler med våpen i Oslo04:07VerdenKina med svak økning i smittetall for andre dag på rad03:34VerdenVenezuela får 90 tonn nødhjelpsutstyr03:12VerdenErna Solberg forsvarer WHO på amerikansk TV03:10VerdenFransk epidemiolog: Fedme en vesentlig risikofaktor02:45VerdenDen afrikanske utviklingsbanken gir 10 milliarder dollar til koronatiltak01:32NorgeMillionbot til politiet i Trøndelag etter ulovlige direkte anskaffelser00:49VerdenLinda Tripp, kvinnen som bidro til å avsløre Lewinsky-affæren, er død23:29NorgeMedietilsynet-undersøkelse: Over halvparten av unge bruker penger når de spiller23:09SportPremier League-spillerne gir til helsevesenet23:00SportPremier League-spillerne gir til helsevesenet21:29VerdenHerreløse Antarktis er verdens siste corona-frie kontinent21:21VerdenSaudi-Arabia: Våpenhvile i Jemen fra torsdag21:05NorgeAnsatte i helsevesenet får høyere overtidsbetaling20:45KulturTV-stjerne Tori Spelling i hardt vær: – Folk dør og du tenker på penger20:01NorgeTo reddet da fiskebåt forliste utenfor Tromsø19:50NorgeSupermåne på himmelen natt til torsdag19:48VerdenWHO-sjefen etter Trump-kritikk: – Ikke politiser dette viruset19:29VerdenForførerinnen, myten og sadisten: Hun ble kalt «Heksa fra Buchenwald»19:28NorgeTre personer til sykehus etter snøscooterulykke i Voss19:27Helse og livsstilFHI-forsker: – Koronatiltakene har negative konsekvenser for folkehelsa19:04NorgeUværet har truffet Nordland med full styrke19:04NorgeStor kvalitetsforskjell på coronatester19:01NorgeSeks helsevikarer i Trondheim har testet positivt for covid-1918:15VerdenTysk redningsbåt med 150 migranter avvist i Italia18:14NorgeStortinget gjenopptar normalt arbeid etter påske17:54VerdenPave Frans: Enkelte europeiske politikere minner om Hitler17:44NorgeCoronaviruset har tatt 101 liv i Norge17:26VerdenBernie Sanders trekker seg fra presidentkampen i USA17:03NorgeAnne Rimmen er blitt mamma til en liten jente16:24NorgeSeks nye coronadødsfall ved sykehjem i Oslo16:22Helse og livsstilPOD-sjef Benedicte Bjørnland mistet tanten til corona: – Svært trist at Alfhilds liv skulle ende slik16:17NorgeEier av frisørsalong fikk forelegg på 15.000 kroner15:24ForbrukerNordmenns bruk av bankkort stupte i mars14:45SportVG: Sveitsisk toppklubb byr millioner for Godset-spiller14:05Verden96 nye coronadødsfall i Sverige: – Hovedfokus i epidemien flytter seg13:44NorgeSlik skal skolene og barnehagene holdes smittefrie13:38Norge260 innsatte løslatt fra fengsel før tiden – alle innsatte er nå på enerom13:30NorgeTo dømt for voldtekt av ung gutt13:26HelseSlik håndterer du corona-angsten13:12NorgeAnalyse: Norske barn har tapt kunnskap verdt rundt to milliarder kroner13:03VerdenLurt av falsk profil – meldte at Boris Johnson var død11:44SportSolskjær om overgangsvinduet: – Kan komme en situasjon som vi kan utnytte11:16SportSkytetreneren om Stina Nilsson: Ingen andre i verden gjør dette11:06NorgeNedbør over hele landet i påsken10:44VerdenTrump langer ut mot Sverige – Tegnell svarer09:38Helse og livsstilForsker slår alarm om vektøkning blant unge jenter09:19VerdenJohnsons tilstand stabil etter enda en natt på intensiven08:56SportHaaland lovpriser Solskjær for gjennombruddet i Molde: – Jeg gir mye «kred» til ham for det08:55NorgeMann siktet for drap på kona i Trondheim08:10VerdenRakettene regner over Libyas hovedstad – stort sykehus rammet08:02SportRiise og datteren til sykehus etter bilulykke07:44NorgeGo-Ahead dropper togavganger07:30VerdenTrump truer med å holde tilbake penger til WHO07:27KulturCountrylegenden John Prine er død07:05VerdenStatsoverhoder coronasyke: – Kan bli en demokratisk utfordring06:00NorgeIngen valgfrihet for foreldrene når skolene åpner igjen05:59NorgeDette skjer i dag05:50NorgeDette skjedde i natt05:30NorgeKoronakrisen: Slik rammes ulike bransjer i Norge05:30VerdenKoronakrisen samler italienerne politisk05:17Norge6.010 registrerte koronatilfeller i Norge - opp 14705:00NorgeFHI advarer mot urealistisk «nullvisjon»04:07VerdenTallet på koronatilfeller doblet i Kina siste døgn
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus