Norske gnagere inntar Skottland

15 norske bevere skal nå gjenerobe de skotske fjellalpene. FOTO: Colourbox.
15 norske bevere skal nå gjenerobe de skotske fjellalpene. FOTO: Colourbox.

<p Totalt elleve norske bevere har blitt sluppet fri i Argyll i Skottland som del av et rekonstruksjonsprosjekt som skal hjelpe til med å få opp levebestanden i landet.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er Scottish Beaver Trial (SBT) som står bak prosjektet som i første omgang vil vare i fem år.

Beverne er blitt brakt til landet fra Norge og fredagens frigivelse markerer en retur til Storbritania etter 400 års fravær.

Så langt er elleve bevere blitt sluppet fri i fjellområdet Argyll sørvest i landet. Ytterligere fire dyr vil ta del i den skotske beverstammen i Knapdale Forest.

- Vellykket

Frigivelsen vil bli studert for å avgjøre om prøveordningen skal forlenges og om gnageren skal bli gjeninnført i hele landet.

Prosjektleder Simon Jones sier overfor BBC News at frigivelsen av beverfamiliene var svært vellykket.

- De vil gradvis gnage vei ut av fjellstua på et tempo som er behagelig for dem, før de begynner å utforske sine nye omgivelser. Vi vil følge gnagernes aktiviteter og samle inn data over de neste fem årene for å bidra til å informere den uavhengige vitenskapelige overvåkingen, sier Jones.

Lakseforening forbannet

Den skotske regjeringen er svært positive til prosjektet, men ikke alle gleder seg over dyrets tilbakekomst i landet.

Da nyheten sprakk i fjor, gikk foreningen for laksefiske ut og uttalte at godkjenningen av prosjektet er uansvarlig, og at det ville få store konsekvenser for fisket i landet. Også flere biologer har uttrykt bekymring for hva beverens innmarsj vil medføre.

Men Roseanna Cunningham, miljøvernminister i Skottland, forsikrer at prosjektet er kommer for å bli. Cunningham var på befaring i Argyll fredag for å overvære frigivelsen. Ministeren peker på flere positive aspektere ved prøveordningen.

- Det er flere positive aspektre ved prøveordningen. Blant annet vil beverne føre til økt interesse for området blant turistene. Dette er en historisk dag for bevaring, sier miljøvernsministeren.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus