Sukkererter trolig dysenteri-smittekilde

Har du spist sukkererter i det siste? Illustrasjonsfoto: Colourbox.
Har du spist sukkererter i det siste? Illustrasjonsfoto: Colourbox.

<pSukkererter fra Kenya er trolig smittekilden som har ført til at fem personer er smittet av diarésykdommen dysenteri.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Vi har sterk mistanke om at smittekilden er sukkererter fra Kenya, sier kommunikasjonsdirektør Kjell Løvvik i Mattilsynet på Steinkjer til NRK.

Sykdommen fører i u-land til mange dødsfall hvert år, og bakterien som forårsaker dysenteri smitter svært lett. I Norge er nå fem personer i Hordaland og Sør-Trøndelag smittet. De ble smittet i mai måned, og av samme bakteriestamme. I tillegg er det mistanke om at ytterligere fem personer i Sør-Trøndelag er smittet.

Hvert år blir rundt 100 nordmenn smittet av dysenteri, men bare noen få tilfeller skjer innenlands. Derfor er sykdomstilfellene som nå er avdekket, uvanlige, og Folkehelseinstituttet har jaktet på smittekilden blant matvarer som ikke er varmebehandlet.

– Sykdommen er ikke veldig alvorlig. Men at folk er smittet flere steder i landet, tyder på at det kan være snakk om et nasjonalt utbrudd, sier avdelingsleder Preben Aavitsland ved Folkehelseinstituttet. (©NTB)

Dette er symptomene:

  • Initialt ofte en vandig «tynntarmsdiaré» som i løpet av kort tid kan gå over til kolitt med feber, kvalme og abdominalkramper.
  • Typisk dysenteri er diaré med blod og slim og noen ganger puss.
  • Sykdomsbildet er avhengig av hvilken bakterietype som forårsaker sykdommen. S. dysenteriae og S. boydii gir de alvorligste symptomene, mens S. flexneri og S. sonnei, som er de hyppigst forekommende, gir mildere sykdomsbilde.
  • Det gir dehydrering.

Personvernpolicy