Spesialsoldat blir Forsvarssjef

SJEF: Den nye forsvarssjefen heter Harald Sunde. Her under årets Cold Response-øvelse i Nord-Norge. Foto: Scanpix.
SJEF: Den nye forsvarssjefen heter Harald Sunde. Her under årets Cold Response-øvelse i Nord-Norge. Foto: Scanpix.
Artikkelen fortsetter under annonsen

<pGeneralløytnant Harald Sunde ble i statsråd fredag utnevnt til general og forsvarssjef etter Sverre Diesen.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Sunde vil tiltre som ny forsvarssjef 1. oktober i år. Frem til da vil han være sjef for Forsvarets operative hovedkvarter.

– Det er med forventning og glede jeg ønsker Harald Sunde velkommen som forsvarssjef når Sverre Diesen fratrer stillingen til høsten. Jeg er sikker på at Sunde har alle de egenskaper som kreves for å lede Forsvaret, sier forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen til Forsvarsnett.

– Sundes karriere i Forsvaret har vært lang, operativ og solid. Hans erfaringer og menneskelige egenskaper vil være meget viktige og nyttige i jobben som forsvarssjef, ikke minst for å ivareta Forsvarets meget dyktige personell, fortsetter Strøm-Erichsen.

Tidligere spesialsoldat

Sunde begynte sin militære karriere på befalskolen for kavaleriet i 1974. Deretter fortsatte han på Krigsskolen i 1979. Operativt jobbet han først som troppssjef og troppsoffiser i oppklaringseskadronen i Brigade Nord. Deretter ble han instruktør på den samme befalskolen han tidligere hadde gått ut fra som beste elev.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Da han var ferdig med Krigsskolen jobbet han først som offiser på Kavaleriets skole- og øvingsavdeling, før han ble en del av Hærens spesialstyrker som offiser.

Oppdrag i Bosnia

I 1992 ble han forfremmet til oberstløytnants grad og utnevnt til sjef for Hærens spesialstyrker. Den jobben hadde han i fire år, før han fikk sin første smak på internasjonal tjeneste i Ifor-styrken i Bosnia. Her tjenestegjorde han som stabssjef i Norpol-brigaden.

Underveis i karrieren har Sunde både gått på stabsskole i Tyskland og på US Army War College i USA.

Generalløytnant siden 2006

I dag er Harald Sunde sjef for Fellesoperativt hovedkvarter, men da han ble utnevnt til generalløytnant i 2006 ble han beordret til tjeneste som Norges representant i militærkomiteen ved Nato-hovedkvarteret i Brussel. Det er her de overbærende militære strategien for alliansen blir utformet, så den nye Forsvarssjefen har godt innsyn i hvordan avgjørelsen innad i Nato tas.

Harald Sunde er gift med Sølvi, og har to voksne barn.