Venter e-bok-revolusjon

E-bokens muligeheter forførte bibliotekarene på Lillehammer, men mulighetene kan komme til å true bibliotekene. (Foto: Kristine Kleppo)
E-bokens muligeheter forførte bibliotekarene på Lillehammer, men mulighetene kan komme til å true bibliotekene. (Foto: Kristine Kleppo)
Artikkelen fortsetter under annonsen

<pMed e-boka kan bibliotekene bli en farlig aktør i bokbransjen.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

LILLEHAMMER (ABC Nyheter):

- Dette er sannhetens øyeblikk, sier Aftenpostens journalist Per Kristian Bjørkeng til bibliotekarene samlet til seminar på Lillehammer.

Med e-bøker og mulige web-baserte biblioteker rundt hjørnet kan bibliotekene stå overfor en situasjon der de tekniske mulighetene er så gode at bokbransjen umulig kan godta dem.

- Jeg tror at dette vil få svære konsekvenser for bibliotekene. Distribusjonen av bøker vil bli revolusjonert, sier Bjørkeng.

Forandrer fysiske spilleregler

Per Kristian Bjørkeng tror på revolusjon. (Foto: Kristine Kleppo)Per Kristian Bjørkeng tror på revolusjon. (Foto: Kristine Kleppo)

Dagens utlånsordning er avhengig av papirbokens fysiske begrensninger. Det finnes et visst antall eksemplarer av en bok å låne ut og lånerne må stille seg på liste. De må fysisk hente bøkene på biblioteket som må leveres tilbake etter en viss tid. Dette er en god grunn til at folk ofte velger å kjøpe bøkene de vil lese.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

I et e-bibliotek blir disse begrensingene kunstige. I teorien vil en låner når som helst kunne laste en hvilken som helst bok ned for å lese den. Køene blir borte og de nyeste bøkene blir lett tilgjengelige. Det å låne en bok blir like enkelt som å kjøpe, uten at det koster noe.

- Til nå har det vært en naturlig begrensning. Uten fysiske eller økonomiske begrensinger på lån av bøker blir det lett uinteressant for en leser å betale for en bok, sier Bjørkeng.

Kannibalisering

En slik situasjon vil forlag, forfattere og bokhandlere ha vanskelig for å akseptere. De behøver inntektene fra boksalget for å overleve.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

- Det blir en form for kannibalisering. En eller annen form for struping må man gjøre, hvis ikke vil det spise på bokbransjen. Da blir det en total bokhandel, sier Bjørkeng.

Med dette blir også bibliotekets noble tanke satt på prøve. Hensikten med biblioteket er at hvem som helst uansett inntekt eller sosial bakgrunn skal ha tilgang på bøker og fritt kunne tilegne seg kunnskap. Hva når disse mulighetene er så store at det truer bransjen selv?

Artikkelen fortsetter under annonsen

- I dag er det stor enighet om opplysningstanken. Forlagene får betalt for bøkene bibliotekene kjøper inn. Det gjør at bibliotekene og forlagsbransjen i dag lever i en symbiose. Med e-boken vil den bli forrykket, sier Bjørkeng.

Han peker på at ideene bak bibliotekene ikke er helt ulik ideologien til nettpiratene.

- Bibliotekene er på en måte en del av den delingskulturen som piratene er en del av.

Begrensing kan bli et problem

Bjørkeng har tro på at dersom bibliotekene skal kunne fortsette må det lages løsninger som begrenser låningen.

- Jeg tror ikke at dagens foreslåtte modell med utlån, låne etter tur og vente på bøker vil føles helt naturlig, sier han.

Men også en slik løsning vil kunne utgjøre en fare for bokbransjen. Med begrensninger kommer låser, og muligheten for at noen knekker koden som kan låse opp bøkene.

- Sett at noen knekker kopibeskyttelsen. Jeg utelukker ikke at det går an å lage en låsekode, som ingen klarer å knekke, men hittil har mange trodd at de har gjort det, og ikke klart det. Om koden knekkes vil det bety ubegrenset tilgang på alle bibliotekenes bøker. Bibliotekene kan bli en kilde til piratkopiering på en slik måte at det kan stå i veien for selve biblioteket. Biblioteket kan bli et sted å rappe bøker, sier Bjørkeng.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Spotify for bøker

Selv har Bjørkeng større tro på en løsning på linje med den Spotify er for musikken, der leseren kan abonnere på bøker ved å betale en månedlig sum.

- Det er en slags port inn til fri tilgang på bøker. Uansett er det begrenset hvor mye en person kan lese på en måned. Hundre kroner i måneden er en akseptabel pris for de som er måtelig interessert i å lese, sier han

Dette er en løsning som forlagene har vist interesse for.

- Aschehoug snakker om abonnement. Dette med eierskap av en bok er ikke så viktig. Musikk vil du gjerne høre igjen og igjen, men de fleste bøker blir lest en gang og ferdig med det, sier Bjørkeng.

Å være eller ikke for biblioteket

Om abonnement er løsningen som blir valgt kan bibliotekenes egen låneordning bli overflødig.

- Spørsmålet er om biblioteket har en rolle i det hele tatt. Jeg tror at bibliotekets rolle i fremtiden er innenfor refleksjon og fordypning. Jeg har tro på biblioteker som likner på Litteraturhuset i Oslo. Folk har behov for et sted å møtes for dyplesing og for å snakke om bøker, tror Bjørkeng.