Flyktningstrøm utmatter lokalsamfunn i Pakistan

Ei jente har måttet flykte fra kampene i Swat-dalen. Nå venter hun på matforsyninger fra FNs høykommissær for flyktninger (UNHCR) i en flyktningleir i Mardan. Foto: REUTERS / Faisal Mahmood / SCANPIX
Ei jente har måttet flykte fra kampene i Swat-dalen. Nå venter hun på matforsyninger fra FNs høykommissær for flyktninger (UNHCR) i en flyktningleir i Mardan. Foto: REUTERS / Faisal Mahmood / SCANPIX
Artikkelen fortsetter under annonsen

<pEt antall pakistanere tilsvarende halve Norges befolkning har flyktet fra sine hjem som følge av krigen mot Taliban. Over hele landet åpner folk sine hjem for flyktningene.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
Internt fordrevne i Pakistan

* Den siste tidas kamper i og rundt Swat-dalen og tre nabodistrikter i Pakistan har ifølge pakistanske styresmakter og FN resultert i 2,4 millioner internt fordrevne.

* I gjennomsnitt blir det registrert 120.000 nye flyktninger hver dag, viser tall fra FNs høykommissær for flyktninger.

* FN har bedt om 543 millioner dollar for å kunne hjelpe flyktningene med mat, medisiner og husly.

* Det pakistanske militæret startet en militæroffensiv mot Taliban i distriktet Lower Dir den 26. april. Den 28. april ble operasjonen utvidet til Buner, og den 8. mai gikk militæret inn i Swat-dalen.

(Kilder: NTB, AFP) (©NTB)

Foto: ScanpixFoto: Scanpix

– Vil du se dommedag, reis til Mingora, sier skredderen Mohammad Daud.

Daud overlevde i 20 dager på poteter han fant i søpla hos naboen. Så hadde han ikke noe annet valg enn å flykte. Han kom seg fra Mingora til Peshawar.

– Folk har ingenting igjen å leve av, sier han til nyhetsbyrået AFP.

Mingora er den største byen i Swat-dalen, og til vanlig er det en livlig by hvor det kryr av handelsfolk og turister.

Nå er stedet forvandlet til en slagmark. Strømmen er borte, det er lite vann og mat igjen, de tomme gatene er fulle av sandsekker.

Folk flest har flyktet fra byen, soldater og talibankrigere har blitt igjen.

2,4 millioner internt fordrevne

Ifølge pakistanske styresmakter og FN er 2,4 millioner mennesker fordrevet fra sine hjem som følge av krigen mellom det pakistanske militæret og Taliban.

– Den nordvestlige delen av Pakistan er rammet av en massiv humanitær katastrofe. En kolossal mengde pakistanere har flyktet fra intense militære kamper, sier Magne Barth til NTB.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Han var inntil nylig nestleder for Den internasjonale Røde Kors-komiteen (ICRC) i Pakistan.

Kampene har først og fremst foregått i de tre distriktene Lower Dir, Swat og Buner. Røde Kors arbeider nå for å få tilgang til konfliktområdene.

– Vi ønsker å hjelpe sivilbefolkningen direkte i konfliktområdene. De fleste har flyktet, men det er alltid noen som blir igjen, og de er nå avskåret fra helsetjenester, drikkevann, matvarer og andre forsyninger, sier Barth.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Tar inn hos slektninger

Om lag 200.000 av de internt fordrevne bor i flyktningleirer, ifølge Barth. Det store flertallet har derimot flyttet inn hos nære og fjerne slektninger. Dermed er det vanlige landsbyfolk som må bære den største byrden.

– Vertsfamiliene og det lokale helsevesenet har et stort behov for hjelp. Det er fantastisk at folk tar imot flyktningene, men når vi snakker om så mange mennesker, er det bare et tidsspørsmål før kapasiteten er utmattet, sier han.

Artikkelen fortsetter under annonsen

FN har bedt verdenssamfunnet om å stille med 543 millioner dollar til matvarer, legemidler, telt og andre forsyninger til flyktningene i Pakistan. Hittil har responsen vært laber.

– Vi har bare fått 88 millioner dollar, og det er altfor lite, sier leder Manuel Bessler ved FNs kontor for humanitære saker.

Harde kamper

Brigadegeneral Tamir Hameed leder militærets operasjon i Mingora. Han sier det er rundt 1.500 væpnede opprørere igjen i byen, og at militæret nå kontrollerer rundt to tredeler av den.

I alt 1.200 væpnede opprørere og 76 soldater er ifølge militæret drept siden militæroffensiven startet i slutten av april.

Ingen uavhengige kilder kan bekrefte disse tallene. Det er ikke kommet noen opplysninger om hvor mange sivile pakistanere som er drept i kampene.

Folk som har flyktet fra kampsonen, sier på sin side at mange uskyldige liv er gått tapt, og hevder militæret har bombet blindt i konfliktsonen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Hvordan krigen vil utvikle seg videre, er usikkert. Mens militæret melder om framgang i Buner og Swat, frykter analytikere at kampene skal spre seg til nye områder, og at Taliban skal gjennomføre flere terroraksjoner i storbyene.

– Jeg frykter at konflikten kan bli langvarig. Kampene er svært intense, og motstanden er hard, sier Barth. (©NTB)