Frykter flere hevnaksjoner

<div class="viewNews" style="font-weight: normal; font-size: 13px; padding-bottom: 10px; line-height: normal; font-style: normal; font-family: Myriad,Arial,Helvetica,Geneva,Swiss,SunSans-Regular; text-decoration: none"><span style="border-collapse: separate; color: #000000; font-family: 'times new roman'; font-size: 16px; font-style: normal; font-variant: normal; font-weight: normal; letter-spacing: normal; line-height: normal; orphans: 2; text-indent: 0px; text-transform: none; white-space: normal; widows: 2; word-spacing: 0px" class="Apple-style-span">Myndighetene mener Taliban står bak det voldsomme angrepet mote en politibygning i Lahore onsdag. Minst 23 mennesker ble drept og nærmere 300 skadd i eksplosjonen, som la bygningen i grus. Foto: REUTERS / Mohsin Raza / SCANPIX</span></div>
Myndighetene mener Taliban står bak det voldsomme angrepet mote en politibygning i Lahore onsdag. Minst 23 mennesker ble drept og nærmere 300 skadd i eksplosjonen, som la bygningen i grus. Foto: REUTERS / Mohsin Raza / SCANPIX

<pOver 20 ble drept og rundt 300 såret i et av de voldsomste selvmordsangrepene i Pakistan i år. Politiet mener bilbomben i Lahore onsdag er et svar på regjeringens offensiv mot Taliban nordvest i landet.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Eksplosjonen som ble utløst ved en politibygning i Lahore, var så kraftig at vegger ble revet av bygninger i nærheten. Kontorene til den pakistanske etterretningstjenesten ISI, som ligger i nærheten, ble også angrepet.

Vitner fortalte om rene krigsscener i byen. Mørk røyk veltet umiddelbart mot himmelen, og da rystelsene ga seg, lå store deler av bygningen i grus.

Minst fire menn med geværer skal ha hoppet ut av bilen med bilbomben og begynt å skyte mot ISI-bygningen. Da sikkerhetstjenestemenn svarte på angrepet, ble eksplosjonen utløst.

Kamper

– Jeg hørte kamper og deretter et kjempesmell, forklarte en politimann som vaklet ut av ruinene etter politibygningen.

Han mente at det var mellom 30 og 35 politimenn inne i bygningen da angrepet startet.

– Bygningen kollapset. Jet var på baksiden og kan nok takke det for at jeg er i live, la han til.

– Da eksplosjonen skjedde, ble alt svart. Måten eksplosjonen skjedde på, skuddvekslingene som fulgte, alt minnet meg om kamphandlinger i krig, uttalte øyevitnet Muhammad Ali.

TV-bilder som ble sendt kort tid etter angrepet, viste blødende ofre og hjelpearbeidere som strømmet til stedet. Mange bar de sårede på ryggen ut av området.

Redningsmannskapene måtte grave seg fram til en mann i hvit T-skjorte som lå begravd av murstein og bjelker.

En reporter fra nyhetsbyrået AP så et titall soldater ta seg inn i ISI-bygningen for å overvåke redningsarbeidet der. Reporteren meldte også om skudd fra innsiden av bygningen, selv en time etter at bomben hadde gått av.

Mistenker Taliban

Ingen tok umiddelbart på seg ansvaret for aksjonen, men innenriksminister Rehman Malik erklærte raskt at angrepet kan være hevnaksjon for regjeringens militæroffensiv mot Taliban i Swat-dalen.

Det er den tredje angrepet mot Lahore på like mange måneder.

– Pakistans fiender, som ønsker å destabilisere landet, angriper oss her som et svar på deres nederlag i Swat-dalen, uttalte Malik etter angrepet.

Han mener det han kaller anti-pakistanske elementer har startet en taktikk med å angripe byene.

– Dette er en krig, og det er en krig for å overleve, la Malik til.

Pakistans hær har i flere måneder utkjempet en kamp mot Taliban i tre regioner nordvest i landet. Myndighetene har opplyst at rundt 1.190 ekstremister er drept. Kampene har imidlertid hatt en stor pris for innbyggerne i området, og krigen der har sendt rundt 2,4 millioner mennesker på flukt. (©NTB)

Over 20 ble drept og rundt 300 såret i et av de voldsomste selvmordsangrepene i Pakistan i år. Foto: ScanpixOver 20 ble drept og rundt 300 såret i et av de voldsomste selvmordsangrepene i Pakistan i år. Foto: Scanpix

Personvernpolicy