- Har skaffet bøndene 73.000

Lars Peder Brekk er tilfreds med Senterpartiets innsats denne regjeringsperioden. Foto: Erlend Aas/Scanpix
Lars Peder Brekk er tilfreds med Senterpartiets innsats denne regjeringsperioden. Foto: Erlend Aas/Scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

<p- Jeg er fornøyd. Men vi vil lenger, oppsummerer Senterpartiets landbruks- og matminister etter denne regjeringens siste jordbruksoppgjør.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Jeg mener denne regjeringen har levert ganske godt. Jordbruksoppgjørene i denne stortingsperioden legger til rette for inntektsheving for 73.000 kroner i gjennomsnitt for landets bønder, sa landbruks- og matminister Lars Peder Brekk (Sp) i Stortinget i formiddag, og hevdet:

- Det er langt, langt over det som ble oppnådd av forrige regjeringen.

Kristelig Folkepartis Bjørg Tørresdal utfordret Brekk til å gjøre opp regning for hva regjeringen egentlig har fått til etter fire jordbruksoppgjør, fire muligheter til å oppfylle sine løfter.

- Er du fornøyd, eller?

Nylig ble årets jordbruksforhandlinger avsluttet med en avtale som bøndene var mildest talt mellomfornøyd med. I fjor viste det seg at de fikk inntektsnedgang - trass i løfter om at de egentlig skulle gått opp 30.000 i inntektsmuligheter.

-Til tross fra at Sp har vært i maktposisjon i hele perioden, registrerer vi at det fortsatt er uro i landbruket. Er statsråden fornøyd med det en har oppnådd? ville Tørresdal vite.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

- Om vi er fornøyd? Vel, hvis norsk landbruk skal ha en framtid, er det kun denne regjeringen som kan sikre at inntekta skal fortsette å øke, hevdet Brekk og konkluderte på egne vegne:

- Vi er fornøyd. Men vi vil lenger.

- Halvparten så mange slutter

- Det er større optimisme i landbruket nå enn i siste periode, sier Brekk, som belegger dette med følgende tall:

- I slutten av forrige stortingsperiode ble 2500 bruk nedlagt hvert år. Nå er avgangen halvert. Vi ser betydelig økt investeringslyst.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Fremskrittspartiets Hans Frode Asmyhr heller malurt i begeret:

- Det er Ingen grunn for regjeringen til å være stolt av landbrukspolitikken. Endelig er det bevist at Senterpartiet i regjering ikke bidrar til høyere inntekt for bonden enn andre partier! hevdet han.

Triksing med tall?

- Det trikses med tall. I fjor skulle bonden få 30.000 i økte inntekter, mens resultatet ble minus. Er statsråden villig til å se på andre virkemidler? utfordret Asmyhr.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Det er riktig at utviklingen ble verre i 2008 enn forutsatt. Men det er kompensert gjennom årets avtale, svarte Brekk og slo tilbake:

- Det aller alvorligste for norsk landbruk var om Frps politikk fikk gjennomslag. De foreslår kutt på 70 prosent i overføringene til landbruket.

Venstre enig i optimisme

Venstres Leif Helge Kongshaug, som var Lars Sponheims statssekretær i landbruksdsepartementet i Bondevik II-regjeringen, vil ikke slutte seg til svartmalinga.

- Det skjer veldig mye positivt i norske bygder. Investeringsvilja var minst like stor i forrige som i denne stortingsperiode, mener han.