Nord-Korea gjenåpner atomanlegg og truer med angrep

Nord-koreanske soldater, offiserer og sivile deltar i en markering av prøvesprengningen. Foto: Reuters/Scanpix.
Nord-koreanske soldater, offiserer og sivile deltar i en markering av prøvesprengningen. Foto: Reuters/Scanpix.
Artikkelen fortsetter under annonsen

<pNord-Korea har gjenopptatt produksjonen av plutonium og truer nå med å angripe Sør-Korea.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Natt til onsdag prøveskjøt Nord-Korea en ny kortdistanserakett over Japanhavet, den sjette i rekken etter mandagens atomprøvesprengning.

Amerikanske spionsatellitter skal også samtidig ha registrert aktivitet som tyder på at gjenvinningsanlegget for atombrensel i Yongbyon er satt i drift igjen, skriver Sør-Koreas største avis Chosun Ilbo.

Plutonium

Atomanlegget i Yongbyon kan produsere plutonium til bruk i atomvåpen, men ble demontert i henhold til en avtale som sikret landet hardt tiltrengt matvarestøtte fra omverdenen.

De amerikanske spionsatellittene skal ha registrert damp fra anlegget, noe som tyder på ny drift.

– Etterretningsmyndighetene overvåker nå situasjonen nøye, sier en regjeringskilde i Seoul.

Truer med å angripe

Nyheten om at Sør-Korea har sluttet seg til det amerikanskledede PSI-programmet for å hindre eventuelle forsendelser av atomvåpenteknologi og utstyr fra å nå Nord-Korea, har samtidig utløst nye trusler fra Pyongyang.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Fiendtlige handlinger mot våre fredelige fartøy, inkludert gjennomsøking og beslaglegging, vil bli sett på som en utilgivelig krenkelse av vår suverenitet og vil straks bli besvart med et kraftig militærangrep, sier en talsmann for den nordkoreanske forsvaret til det statlige nyhetsbyrået KCNA.

Talsmannen gjør det videre klart at Nord-Korea ikke lenger føler seg bundet av våpenhvileavtalen fra 1953, som markerte slutten på Koreakrigen.

Se ABCTV: Truer Sør-Korea

Sanksjoner

Samtidig med at Nord-Korea rasler med sablene, arbeider FN-diplomater på spreng for å bli enige om nye straffetiltak mot landet.

Mandagens atomprøvesprengning har høstet unison fordømmelse internasjonalt, også i form av en uttalelse fra FNs sikkerhetsråd.

Frankrike og USA støtter kravet om nye sanksjoner, men det er fortsatt uklart om Kina og Russland vil stemme for dette. (©NTB)