En brusing med fjærene?

Atomvåpeneksperten Hans M. Kristensen mener det er flere år før Nord-Korea får operasjonelle atomvåpen. Bildet viser en atomprøvesprengning.
Atomvåpeneksperten Hans M. Kristensen mener det er flere år før Nord-Korea får operasjonelle atomvåpen. Bildet viser en atomprøvesprengning.
Artikkelen fortsetter under annonsen

<pVerdens fremste atomvåpenekspert sier at det vil ta flere år før Nord-Korea får atomvåpen som kan brukes.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
Fakta om atomsprenginger

Fra 1945 til 2006 har det vært detonert mer enn 2.000 atomladninger i verden. Disse landene har stått bak:

* USA: 1.032 sprengninger (inklusive bombene over Hiroshima og Nagasaki)

* Russland (tidligere Sovjetunionen): 715 sprengninger

* Frankrike: 210 sprengninger

* Kina: 45 sprengninger

* Storbritannia: 45 sprengninger

* India: 3 sprengninger

* Pakistan: 2 sprengninger

* Nord-Korea: 2 sprengninger

(Kilde: AFP) (©NTB)

- Det er viktig å være klar over at Nord-Korea skal gå mange skritt før de har atomvåpen som faktisk kan brukes. Det er ting som tyder på at de ikke har det ennå.

Dette sier Hans M. Kristensen til ABC Nyheter. Han leder det som kalles «Nuclear Information Project» i organisasjonen Federation of American Scientists i Washington, D.C. Dansken har markert seg som en motstander mot atomvåpen, og er regnet som verdens kanskje fremste ekspert på området.

- Det er uklarhet rundt om Nord-Korea har klart å bygge en operasjonell versjon av deres atomvåpendesign. En ting er å foreta en underjordisk atomprøvesprengning, en annen ting er å lage noe som kan monteres på et missil eller fraktes med et fly. Et lands første atomvåpendesign er alltid meget tungt og stort. De er for store til å fraktes med missiler, og må fraktes med bombefly. Først mange år og tester senere vil man få et design som er mer operasjonelt.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Hans M. Kristensen regnes som en av verdens fremste atomvåpeneksperter.Hans M. Kristensen regnes som en av verdens fremste atomvåpeneksperter.

- Ingen av Nord-Koreas missiler kan bære mer enn 1.200 kilo, og jeg tror at vi med en rimelig sikkerhet kan si at det vil gå noen år før de har en operasjonell versjon av sprenghodet, sier han.

Les også: Nord-Korea gjennomførte atomprøvesprengning

Se ABCTV: Truer Sør-Korea

Mindre enn Nagasaki

Nord-Korea gjennomførte mandag en ny og underjordisk prøvesprengning. Den underjordiske atomtesten skjedde nær byen Kilju nordøst i Nord-Korea, sier sørkoreanske etterretningskilder.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Media har rapportert bomben til å være av samme størrelse som bomben over Nagasaki. Dette reagerer Kristensen på.

- Du mener at den nordkoreanske ladningen var mye mindre. Er det viktig?

- Jeg mener det spiller en viktig rolle fordi det sier noe om den faktiske sprengkraften og om deres teknologiske kapasitet. Sprengkraften fra den siste bomben ligger antakelig på mellom tre og fem kilotonn.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Hva forteller det oss?

- For å forklare litt rundt størrelsen: Hvis en atombombe på ett kilotonn blir detonert, vil den ødelegge et område på flere kvadratkilometer, og mange vil bli drept i en by. For å ødelegge en storby må man opp i ti til 15 kilotonn. Hiroshima-bomben var 15 kilotonn, mens den i Nagasaki var på 21.

Sjekk effekten av atomvåpenstørrelsen i denne simulatoren.

Opptil 24.000 atomstridshoder

Det er ikke mulig å anslå nøyaktig antallet atomvåpen i verden, men lekkasjer og tilgang på annen type informasjon, gjør at Federation of American Scientists (FAS) likevel kan gjøre et estimat.

Totalt i verden regner FAS med at det er 23 til 24.000 atomvåpen i verden. Dette inkluderer alt – det vil si både de som er operasjonelle og de som er planlagt demontert. Av disse er mellom opptil 9.000 operasjonelle. Russland og USA er de to suverent største atomvåpenmaktene, og de to har til sammen rundt 95 prosent av verdens atomvåpen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Men Kina og Frankrike begynner å få arsenaler som er imponerende, sier Kristensen.

Man antar at Kina har rundt 240 stridshoder, mens Frankrike har omtrent 300. De andre landene har under 200 stridshoder.

- Selv India og Pakistan, som har fått mye oppmerksomhet, har trolig ikke mer enn 100 atomvåpen. Det er mulig de sammenlagt har noe like over 100. Israel har under 100 stridshoder. Og de som har aller færrest stridshoder, er de som får mest oppmerksomhet, nemlig Nord-Korea.

Les også: Sikkerhetsrådet fordømmer Nord-Korea