Irving kom, snakket og dro

David Irving ble på nytt møtt av demonstranter da han forlot TV 2s studio i Oslo tirsdag ettermiddag. Politiet forsøkte å sperre gaten for både demonstranter, fotografer og biler for å få Irving ut fra området. Foto: Heiko Junge / SCANPIX
David Irving ble på nytt møtt av demonstranter da han forlot TV 2s studio i Oslo tirsdag ettermiddag. Politiet forsøkte å sperre gaten for både demonstranter, fotografer og biler for å få Irving ut fra området. Foto: Heiko Junge / SCANPIX

<pDen utskjelte forfatteren David Irving fikk det som han ville: Midt i beste sendetid snakket han til hundretusener av mennesker. Etterpå satte han seg på flyet hjem.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Oslo (NTB-Anna Nesje): Dermed blir det ingen tale på Lillehammer, slik Irving hadde forespeilet.

Arrangørene hadde opprinnelig invitert Irving til Litteraturfestivalen, som startet tirsdag med sannhet som tema. Men etter massivt press fra fagfolk og opinion trakk arrangøren invitasjonen.

Da bestemte Irving seg for å holde et foredrag på et annet sted i løpet av uka, men utenom festivalen. Når og hvor, holdt han hemmelig.

Hetset

Tirsdag formiddag ble det kjent at den mildt sagt omstridte briten hadde landet i Norge. Motstanderne var ikke sene om å mobilisere. Da drosjen med Irving kom fra Gardermoen til Oslo sentrum, sto demonstranter fra SOS Rasisme klare.

De ville hindre Irving i å delta i opptakene til TV 2s program Tabloid.

Leder for SOS Rasisme, Trond Thorbjørnsen, sa til NTB at de ville fotfølge Irving.

- Det er motbydelig at TV 2 inviterer Irving. Det er helt klart at Irving sprer rasistisk propaganda, og i særlig grad jødehat, sa Thorbjørnsen.

Historikeren er blant annet kjent for å ha fornektet holocaust, noe han også er blitt dømt for.

Demonstrantene greide imidlertid ikke å hindre ham i å gå i opptak, og tirsdag kveld ble intervjuet vist på TV 2.

Kollaboratører

Der hevdet Irving blant annet at de fleste nordmenn var kollaboratører under krigen.

Ifølge briten er Norge akkurat som Frankrike, hvor innbyggerne liker å tro at de var en nasjon av motstandere.

- Men leser du de tyske dokumentene, ser du at motstandskampen knapt nok eksisterte. I Norge var de aller fleste kollaboratører, sier Irving.

Han mente også å ha bevis for at norsk politi overleverte en rekke britiske soldater til Gestapo da Vemork-aksjonen mislyktes.

Irving møter motstand i de fleste kretser, også blant Norges historikere. Men mange forsvarer likevel hans rett til å uttale seg.

- Det han står for er avskyelig, men det må han få lov til å stå for. Det at han ble nektet innreise i noen land, dømt og sperret inne er mer betenkelig, sier historiker Øystein Sørensen til TV 2.

TV 2-storm

Kanalen fikk tirsdag kveld krass kritikk for å ha betalt reise og opphold for Irving, av mange karakterisert som rasist, jødehater og Hitler-beundrer.

Men Tabloid-ledelsen forsvarer seg med at dette er helt normal prosedyre.

Redaksjonssjef Ida Kalheim i Tabloid understreker at han ikke har fått betalt for intervjuet.

Uansett var seansen verdt hele turen for Irving selv.

- Oppdraget er utført. Jeg har snakket til flere millioner seere og er tilfreds, sier Irving, som kanskje overdriver seertallene, men som utvilsomt nådde flere via skjermen enn han ville gjort på et foredrag i OL-byen.

Ved 20-tiden var Irvings første Norges-opphold på 44 år over. Da valgte han å sette seg på flyet til Storbritannia, etter råd fra politiet i Oslo.

Personvernpolicy