Stor usikkerhet rundt Suu Kyis skjebne

Artikkelen fortsetter under annonsen

<p- Jeg lot ham bare få hvile seg litt, sa den burmesiske opposisjonslederen Aung San Suu Kyi da hun tirsdag måtte svare på anklagene om at hun har brutt reglene for husarresten.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Rangoon (NTB-Reuters-AFP): Militærjuntaen i Burma har opphevet Aung San Suu Kyis husarrest, som har vart siden 2003. Men istedenfor å slippe henne fri, har de arrestert henne igjen.

Begrunnelsen er at hun under husarresten ulovlig mottok en amerikaner.

Kort tid før husarresten skulle utløpe 27. mai, tok John Yettaw seg fram til Suu Kyis hus 4. mai ved å svømme over en innsjø.

- Jeg ga ham midlertidig husly, framholdt Suu Kyi da rettssaken åpnet i Rangoon tirsdag.

Avviser

Hun avviser alle anklager om at hun har brutt betingelsene for husarresten.

- Nei, det gjorde jeg ikke, svarte den 63 år gamle opposisjonslederen da dommeren spurte om hun brøt vilkårene.

Hun bekreftet derimot at hun ikke hadde informert myndighetene om inntrengeren John Yettaw.

Yettaw er også arrestert, siktet for å ha brutt immigrasjonslovene, landets sikkerhetslover og for å ha lagt ut på en ulovlig svømmetur.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Yettaw, som har sagt at han tok seg over til Suu Kyi fordi han drømte at livet hennes var i fare, skal forklare seg for retten onsdag.

Husly

Militærjuntaen i Burma lempet tirsdag på hemmeligholdet rundt rettssaken, slik at både utenlandske diplomater og enkelte burmesiske journalister fikk følge forhandlingene.

En talsmann for regimet, brigader Myint Thein, sa til disse tilhørerne at regimet hadde vurdert å sette Suu Kyi fri fra husarrest.

- Men dette har beklageligvis endret seg etter episoden med inntrengeren, tilføyde han.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Suu Kyi risikerer opptil fem års fengsel hvis hun blir funnet skyldig etter tiltalen.

Påskudd

Vestlige land mener rettssaken mot henne er et rent påskudd til å bringe henne til taushet foran valgene som etter planen skal holdes i Burma neste år.

En gruppe av verdens tidligere ledere og nobelprisvinnere, blant andre Sør-Afrikas Nelson Mandela og Desmond Tutu, USAs ekspresident Jimmy Carter og Norges tidligere statsminister Gro Harlem Brundtland, oppfordrer Rangoon-regimet om å løslate Suu Kyi umiddelbart.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Vi er sterkt preget av Suu Kyis mot og verdighet. Hun er en helt for alle som tror på menneskerettighetene og demokratiet, uttalte Tutu og Carter tirsdag.

Opphevet

Den burmesiske opposisjonslederen og fredsprisvinneren ble satt i «beskyttende varetekt» 30. mai 2003 og overført til husarrest et halvår senere.

- Husarresten er opphevet, men hun er fortsatt varetektsfengslet. Jeg vet ikke om jeg skal le eller gråte, sier advokat Nyan Win.

Aung San Suu Kyi har siden 1989 sittet mer enn 13 år i husarrest.

Suu Kyis internasjonale juridiske rådgiver Jared Genser sa tirsdag at et FN-utvalg har kommet fram til at en forlengelse av husarresten ikke lar seg forsvare juridisk. En slik forlengelse bryter både med folkeretten og med Burmas egne lover, framholdt han.

Den sørøstasiatiske samarbeidsorganisasjonen ASEAN har sagt seg bekymret over behandlingen av Suu Kyi.

Selv om kritikken er mild, sammenlignet med fordømmelsen fra vestlige land, regnes det som uvanlig at ASEAN kritiseres ett av sine egne medlemmer.