Utlendingskontrollen kan bli rammet

FRITT FRAM: Dersom politijuristene i Romerrike blir tatt ut i streik vil de kunne ramme utlendingskontrollen på Gardermoen. Foto: Scanpix.
FRITT FRAM: Dersom politijuristene i Romerrike blir tatt ut i streik vil de kunne ramme utlendingskontrollen på Gardermoen. Foto: Scanpix.
Artikkelen fortsetter under annonsen

<pEn storstreik onsdag kan blant annet ramme utlendingskontrollen på Gardermoen. Avstanden mellom partene er stort. </p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
Fare for storstreik

Totalt 32.500 personer kan bli tatt ut i streik. Dette vil ramme:

Kommunale barnehager.

Støttepedagoger i kommunale og private barnehager.

Fysioterapeuter i offentlig sektor.

Politijurister, og blant annet utlendingskontrollen på Gardermoen.

Flere skoler vil bli stengt.

Tollvesenet vil få redusert bemanning.

Akkurat nå foregår drakampen i det som blir regnet som det viktigste pensjonsoppgjøret på flere tiår.

Hovedutfordringen ligger i å forene en lukrativ offentlig pensjonsordning med pensjonsreformen, som skal forberede landet på den kommende eldrebølgen.

Tirsdag ettermiddag er det ventet at regjeringen legger på bordet et nytt pensjonsforslag for å avverge storstreik. Det opprinnelige forslaget fra staten ble møtt med en felles motstandsfront fra arbeidstakerorganisasjonene Unio, LO, YS og Akademikerne.

Kjemper for garanti

Forenklet kan man redusere de viktigste faktorene i det kompliserte pensjonsoppgjøret til tallene 30, 66 og 65.

Det betyr at Arbeidstakerorganisasjonene kjemper for et pensjonsnivå på 66 prosent av sluttlønn ved fylte 65 år, og 30 års opptjeningstid.

Etter det ABC Nyheter forstår, inneholdt et fersk forslag fra staten ingen garanti om et framtidig pensjonsnivå. Dette er regnet som avgjørende, og var en hovedgrunn til at forslaget ble forkastet.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Pensjonsreformen omfatter foreløpig ikke offentlig ansatte, men arbeidstakerorganisasjonen mener de allerede er rammet av en endring i den lovfestede alderpensjonen. Det gjelder levealdersjustering og indeksering av pensjonen.

Strid om opptjeningstid

Mandag meldte NRK at staten ønsker at partene må jobbe i 38 år for å full opptjening. Dette ble møtt med kraftige protester, spesielt i organisasjoner med høyt utdannede medlemmer.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Ifølge en undersøkelse utført for Unio, er et gjennomsnittsmedlem 30 år i jobb før pensjonsalder. Det betyr ifølge organisasjonen at høyt utdannede vil bli rammet dersom staten holder fast ved at opptjeningstida økes.

Nå ligger en mulig løsning på bordet til arbeids- og inkluderingsminister Dag Terje Andersen.

Foreløpig er det langt igjen.

Kan ramme utlendingskontroll

- Jeg vil ikke gå detaljert inn i forhandlingene, men man kan trygt si at det er fryktelig mye som gjenstår før vi kommer i mål, sier Curt A. Lier, forhandlingsleder i Akademikerne til ABC Nyheter.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Akademikerne har tatt 4000 personer ut i en eventuell streik. Blant disse er politijurister, noe som betyr at utlendingskontrollen ved Gardermoen kan bli lammet.

Også flere ingeniører som jobber i offentlig sektor kan streike fra mandag. Det kan føre til blant annet jernbaneverket blir lammet.

- I Akademikerne satser vi heller på å ta ut små grupper som rammer mye, enn store mengder personer, sier Lier.

Om det blir storstreik vil trolig bli klart i løpet av natta. Fristen går ut ved midnatt, men det er regnet som sannsynlig at meklingen vil kunne trekke ut i de små timer.

Les også: Lang dags ferd mot pensjonsløsning.