Poeter i sex-skandale

Ruth Padel beklaget seg i dag. (Foto: Scanpix)
Ruth Padel beklaget seg i dag. (Foto: Scanpix)

<pDen første kvinnelige professoren i poesi ved Oxford-universitetet måtte si opp etter bakvaskelseskampanje.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Poeten Ruth Padel , som er etterkommer av selveste Charles Darwin sa mandag opp jobben sin som professor i poesi ved Oxford University. Oppsigelsen kom etter at det ble kjent at hun skal ha videresendt informasjon til journalister som svertet kollega Derek Walcott som også var en favoritt for professor-stillingen.

Derek Walcott trakk seg fra valgkampen etter at akademikere ved universitetet mottok mer enn 100 anonyme brev. Brevene inneholdt detaljer om en anklage om seksuell trakassering som ble rettet mot Walcott i 1982.

Padel sa i dag på en pressekonferanse i sammenheng med Hay Festival of Literature at hun er lei seg for at hun spilte en rolle i å spre anklagene mot Walcott.

- Som et resultat av min omtanke for studentene, videreførte jeg til to journalister informasjon som allerede var i offentligheten. Det var naivt og i etterpåklokskapens lys svært uklokt.

Anklaget for seksuell trakassering

Avisen Telegraph hevder å ha å sett flere e-poster fra Padel til journalister hvor temaet var Derek Walcott (79). I korrespondansen påpekte hun hans høye alder og påstod at han hadde dårlig helse.

Derek Walcott føler seg angrepet. (Foto: Wikipedia/Bert Nienhuis)Derek Walcott føler seg angrepet. (Foto: Wikipedia/Bert Nienhuis)

Hun sa også at journalistene kunne lese hva han «egentlig» gjorde for sine studenter i boken The Lecherous Professor (Den lidderlige professor). Boken som har fått undertittelen Sexual Harassment on Campus, er en studie fra 1990 som blant annet inneholder detaljer om en anklage om seksuell trakassering som ble rettet mot Walcott av studenten Nicole Niemi.

Niemi var på den tiden studenten til Walcott og hun krevde 500,000 dollar i erstatning for det hun opplevde som «støtende seksuell kontakt». Saken nådde aldri rettssalen. Niemi, som nå arbeider som forfatter sier at hun har tilgitt Walcott, selv om hun ikke har glemt hva som skjedde. Hun mener at behandlingen han har fått i valgkampen er «forferdelig»

Karakterdrap

Derek Walcott, som tidligere har vunnet Nobelpris for sitt arbeid, var svært opprørt over hvordan kampen om den høyt respekterte stillingen hadde utviklet seg og kalte prosessen for: «(..)et lavt og nedverdigende forsøk på karakterdrap».

Etter at han trakk seg vant Padel kampen med 297 stemmer fra akademikere og ansatte ved Oxford-Universitetet. Dette gjorde henne til den første kvinnelige professor i poesi ved universitetet siden stillingen ble opprettet i 1708. Jobben blir sett på som den viktigste innen poesi i Storbritannia.

En representant for universitetet sier at de respekterer Padels avgjørelse om å gå av.

Personvernpolicy