2009 kan bli et vendepunkt

FNs spesialutsending til Afghanistan, Kai Eide tror 2009 kan bli et  vendepunkt i Afghanistan. Foto: Scanpix
FNs spesialutsending til Afghanistan, Kai Eide tror 2009 kan bli et  vendepunkt i Afghanistan. Foto: Scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

<pSelv om Taliban er engasjert i nye områder av Afghanistan og en ny krigssesong står for døren, gir flere utviklingstrekk nå håp om bedre tider for det krigsherjede landet, mener FNs spesialutsending til Afghanistan, Kai Eide.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Men dramatiske endringer som vil gjøre 2009 til et vendepunkt for Afghanistan og det internasjonale samfunnets innsats i landet, er det neppe grunnlag for å vente, mener han.

– Men flere positive trekk gir i sum håp om at dette året kan bli et vendepunkt dersom det lykkes å forsterke denne utviklingen, sa Eide i en tale til NATOS parlamentarikerforsamling i Oslo tirsdag.

Flere kompetente ministre i den afghanske regjeringen er ett moment som trekker i positiv retning, mener han

– Videre framskritt for Afghanistan vil avhenge av kompetent lederskap og internasjonal støtte til landet, sa han.

Til NTB sier Eide at han ønsker seg enda flere kompetente ministre, gjerne teknokrater, og færre krigsherrer i regjeringen etter valget i Afghanistan i august.

Antikorrupsjon

Framgang både i oppbyggingen av politistyrkene i landet og i kampen mot korrupsjon og narkotika bidrar også til å stabilisere landet, fortalte Eide til de rundt 300 natoparlamentarikerne på møtet.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Fortsatt mister fem politifolk livet hver dag, men styrken vokser, og nye treningssentre sette opp.

Det har videre lykkes å redusere voldsnivået i hovedstaden Kabul, som generelt sett er tryggere nå enn i fjor, ifølge Eide.

På plussiden legger han også vekt på at den afghanske og den pakistanske regjeringen nå har et mer koordinert syn på utfordringene.

Men avgjørende for at 2009 skal bli et vendepunkt, er at de internasjonale militære styrkene i landet kan bygges opp og operere uten at flere sivile liv går tapt.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Flere sivile ofre vil undergrave afghanernes støtte til den internasjonale militære innsatsen. Kostnadene i form av tapt støtte vil bli formidable, poengterte Eide.

Avgjørende valg

Eide kommenterte også høstens valg i Afghanistan, og sa det er avgjørende for et vellykket valg at opposisjonen i landet ikke får grunnlag for å hevde at institusjoner er misbrukt til å favorisere én kandidat.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Men det er også viktig at regjeringen etter valget vil kunne gi håp til afghanerne, og styrker samarbeidet og partnerskapet med det internasjonale samfunn, poengterte Eide.

Et fullt ut åpent valg tror FNs spesialutsending ikke vil kunne la seg gjennomføre i Afghanistan nå.

Men han mener valget kan gjennomføres på en god måte.

– Men det kan gjennomføres på en troverdig måte, mener Eide, som oppfordrer EU til å sende valgobservatører.

Frps utenrikspolitiske talsmann Morten Høglund var en av de 300 parlamentarikerne som hørte Eides tale.

– Det er ikke mange andre som så sterkt har gitt uttrykk for optimisme om utviklingen i Afghanistan. Det var oppløftende å høre, sier Høglund til NTB. (©NTB)