Meny

Han reddet Jarle Trå

Lars Oma Erichsrud er av ambassaden hyllet som Jarle Trås redningsmann. Foto: Everest09

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Jarle Trå ble funnet av lege med kunnskap om høydemedisin.

Klatreren Jarle Trå var savnet i dødssonen på Mount Everest i to døgn. Da han, mot alle odds, ble funnet kunne han ikke vært heldigere. Han ble funnet av en annen norsk ekspedisjon, en av dem lege med kunnskap om høydemedisin, Lars Oma Erichsrud.

Erichsrud hylles nå for sin innsats for å redde Trå.

- Det var han som meldte Trå savnet til oss søndag, og det er han som har vært i løpende kontakt med oss og ambassaden i Beijing. Han har bidratt med viktig informasjon, og har hatt en veldig god oppfølging med å kontakte oss med de kunnskapene han har, slik at vi har kunnet respondere så raskt, sier ambassadesekretær Kristine Storholt ved ambassaden i Nepal i Katmandu.

- I og med at de gikk opp fra tibetansk side har det vært to ambassader med i prosessen her, og det er han som lege som har vært bindelededet mellom de to. Han har vært helt instrumental, sier hun.

- Har han reddet livet til Jarle?

- Det var Erichsrud som meldte ham savnet, og det var hans ekspedisjon som fant ham. Han har vært svært viktig, sier Storholt.

Tilstanden fortsatt usikker

Tilstanden til Jarle Trå er fremdeles usikker, og verken UD eller ambassaden vil gå ut med hans helsetilstand. Han fraktes akkurat nå til et sykehus i Katmandu med store frostskader, og han skal være svært nedkjølt. Det er hensynet til familien som gjør at informasjonen så langt er sparsom.

Den skadde klatreren er ventet å ankomme et internasjonalt sykehus i Katmandu rundt 12-tiden.

- Dette er godt kvalifiserte og moderne sykehus, det er den beste hjelpen som er å få her, og det er tilnærmet vestlig standard. Trå vil legges inn på et internasjonalt sykehus, og det er ikke representativt for den lokale standarden, sier Storholt.

- Hva gjør dere nå?

- Vi avventer at han skal komme fram, deretter vil vi gjøre alt vi kan for å sikre at Trå får all hjelp han behøver, sier hun.

- Vi er glade for at det har gått såpass bra, og at han er i god behold.

Lars Oma Erichsrud utgjør sammen med kollegaen Petter Nyquist ekspedisjonen Face 2 Face Everest 09 http://www.everest09.no/. De nådde toppen på fredag 22. mai. ABC Nyheter har forsøkt å nå Erichsrud i dag, men uten hell.

Dårlig forfatning

Klatreren er rapportert å være i svært dårlig forfatning etter at han oppholdt seg i to døgn uten oksygen i det som kalles «Death Zone» på Mount Everest. Det er sonen over 8000 meter, der få klarer seg lenge uten tilførsel av oksygen.

Trå var lenge savnet, men ble funnet av en norsk ekspedisjon, og fraktet til en leir på 6200 meter høyde. Da hadde han store frostskader, og han skal ha hatt en kroppstemperatur på 32 grader.

Trå måtte fraktes med jakokse ned til grensen mellom Tibet og Nepal, rundt 1000 høydemeter, før han ble fraktet med bil videre.

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus