- Frp er ute av styring

ANGREP: Jan Petersen (H) støtter Regjeringen og Jens Stoltenberg, og går samtidig til frontalangrep på Frps forsvarspolitikk. Foto: Scanpix.
ANGREP: Jan Petersen (H) støtter Regjeringen og Jens Stoltenberg, og går samtidig til frontalangrep på Frps forsvarspolitikk. Foto: Scanpix.

<pJan Petersen (H) forbauset over Fremskrittspartiets forsvarspolitikk.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I Klassekampen i dag avsløres det at Fremskrittspartiet vil ta en full omkamp på kjøp av kampfly. Mandag leverte partiets medlemmer i Forsvarskomiteen følgende merknad til komiteens behandling av kampflykjøpet.

«Stortingsproposisjon nr. 36 (2008-2009) - «Nye kampfly til Forsvaret» - sendes tilbake til Regjeringen som bes om å presentere et langt bedre, grundigere gjennomarbeidet og mer forsvarlig beslutningsgrunnlag for Stortinget, hvor de to alternativene er vurdert mot hverandre kostnadsmessig og militært.»

Samtidig ble det klart at partiet har rekruttert avtroppende stortingsrepresentant Carl I. Hagen til å føre kampen inn mot Stortingets behandling av saken 8. juni. Han sier til Klassekampen at Regjeringen har lurt svenskene trill rundt i denne saken.

- Forbauset

- Det synes for meg klart at Carl I. Hagen er en bedre eldregeneral enn flygeneral. Han ville hatt glede av et nærmere studie av denne saken enn det han har hatt så langt, sier forsvarskomiteens leder Jan Petersen, til ABC Nyheter.

Han er krystallklar på at Høyre ikke kommer til å støtte Frps forslag om å sende behandlingen av saken tilbake til Regjeringen. Bjørn Jacobsen i Sosialistisk Venstreparti gir overfor ABC Nyheter uttrykk for det samme, og dermed kommer nok merknaden fra Frp til å falle. Frp har tre medlemmer i Forsvarskomiteen. Høyre har også tre, SV en og Arbeiderpartiet en.

Jan Petersen ligger ingenting i mellom i sin kritikk av utspillet fra Fremskrittspartiet.

- Jeg mener dette viser at Frp er helt ute av styring i forsvarspolitiske spørsmål. Det er forunderlig at det ikke er partiets eksperter, men partiets eldregeneral, som skal fronte denne saken. For meg virker som om det ikke er de forsvarsmessige spørsmålene det blir lagt vekt på, men mer det politiske spillet i seg selv, sier Petersen til ABC Nyheter.

Dårlig grunnlag

Det Fremskrittspartiet kritiserer er i essens Regjeringens arbeid med hele flykjøpsspørsmålet. Prisanslaget er en ting, men også hele prosessen blir kritisert for å nærmest være et bestillingsverk for det ene flyet i konkurransen, Joint Strike Fighter, produsert av det amerikanske selskapet Lockheed Martin.

- Jeg forstår ikke hva Fremskrittspartiet ønsker. Forsvarskomiteen har hatt sjansen til å stille de spørsmålene de ønsket om prosessen, og selv om grunnlaget fra Regjeringen var dårlig til å begynne med, så har vi jo fått de svarene vi ba om. Er det slik at Frp vil ta hele kampen på nytt, og hvilke fly er det da de ser for seg? Eurofighter og Sukhoi 30? Det synes klart for meg at beslutningsgrunnlaget er godt nok, og det pe