Microsoft nekter å møte norsk konkurrent

<p>Browser-strid: Microsoft CEO Steve Ballmer   nekter å møte norske Opera i høringen EU-kommisjonen innkalte til. Foto: Scanpix</p>
Browser-strid: Microsoft CEO Steve Ballmer nekter å møte norske Opera i høringen EU-kommisjonen innkalte til. Foto: Scanpix

<pEU-kommisjonen innkalte Microsoft til høring om norske Operas anklager om ulovlige konkurranse-triks. Men Microsoft nekter å møte opp.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I desember 2007 anmeldte det norske selskapet Opera Software ASA data-giganten Microsoft for EUs konkurransemyndigheter.

Opera anklager Microsoft for å bruke sin monopolposisjon til å holde Operas programvare borte fra din og mange andres PCer. Nær sagt alle bruker Microsofts operativsystem Windows. Opera mener at Microsoft har knyttet sin nettleser Internet Explorer så tett til Windows, at det er vanskelig for Opera å komme til med sin nettleser.

Les om Operas anmeldelse her.

EU-kommisjonen har tidligere dømt Microsoft for misbruk av markedsmakt i en annen sak. Og nå innkalte de partene i denne striden til en høring i Brussel 3. til 5. juni.

- Vil trekke ut avgjørelsen

Forrige uke meldte imidlertid New York Times at den amerikanske giganten rett og slett nekter å møte til høringen.

- Vi mener ganske enkelt at det Microsoft satser på, er å trekke avgjørelsen ut så lenge som mulig. Det er helt klart at kommisjonen er veldig klare på at dette er en sak de ønsker å konkludere på i løpet av kort tid.

Det sier Haakon Wium Lie, teknologidirektør i Opera, til ABC Nyheter.

Kommer kommisjonen eller ikke?

Microsofts visepresident Dave Heiner begrunner selskapets vegring mot å stille, med en påstand om at EU-kommisjonens konkurransestab ikke vil være til stede.

EU-kommisjonens talsmann Jonathan Todd kunne imidlertid fortelle det motsatte til New York Times:

Kommisjonen ville vært representert på høyest mulig nivå i denne høringen, nemlig med selveste EU-kommissæren for konkurransespørsmål, Neelie Kroes.

- Viktig for Opera

- Hva betyr utfallet av denne konkurransetvisten for Opera?

- Dette er en viktig sak for oss. Vi har vært flinke til å nå ut på mobil og andre konsoller, men på Windows har det vært vanskelig å konkurrere. Og det er der du finner mange, mange bruker. Det lages flere mobiler enn PCer, men det er likevel på windows desktop du finner de fleste brukere, sier Haakon Willum Lie.

Microsoft Norge ønsker ikke å kommentere saken, men henviser til ledelsen i USA.