Oslo-skole tilbød etnisk norske jenter hijab

Illustrasjonsfoto: Colourbox.
Illustrasjonsfoto: Colourbox.

<pSFO-ordningen ved Vahl skole i Oslo tilbød i mars to etnisk norske førsteklassejenter hijab, mot foreldrenes ønske.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

95 prosent av elevene ved skolen er minoritetsspråklige barn. De to etnisk norske jentene fikk i mars i år et håndskrevet brev underskrevet av SFOs baseleder med tilbud om hijab fra SFO-ordningen. Den ene familien skal ha reagert sterkt på forespørselen, og ingen av foreldrene ønsket at deres etnisk norske døtre skulle få utdelt hijab, skriver Adresseavisen.

– Ansatte på Vahl skole promoterer hijab overfor etnisk norske elever, og vi vet at barn ønsker å være som alle andre. Dette viser at det eksisterer et stort hijab-press som vanligvis er usynlig, og det er hårreisende at et slikt brev sendes hjem til elever ved skolen. Majoriteten av kvinnene som går med hijab gjør det under tvang og press, og i Norge har vi ikke forstått at dette plagget skal signalisere dyd og renhet, sier Hege Storhaug i Human Rights Service.

Hun mener hijab må forbys i skolen. Men skolens rektor sier jentene ved skolen synes det var fint med hijab.

– Dette var bare en liten gest fra SFO. Det var to småjenter som hadde lyst til å pynte seg med flotte, fargerike og glitrende hijaber, og derfor spurte SFO om det var greit for foreldrene at de ga det til dem, forklarer assisterende rektor Grete Wahlmann.

Hun synes det var greit at foreldrene sa nei, og viser til at det verken er skolen eller jentene som skal bestemme sånt.

Begge de to jentene har nå sluttet på skolen, men det skal ikke ha sammenheng med denne episoden. (©NTB)


Debatten ble stengt på grunn av gjentatte brudd på våre retningslinjer. Vi beklager dette overfor de debattantene som bidro positivt.