Jager ost - i 110 km/t

Jager ost - i 110 km/t
Jager ost - i 110 km/t
Artikkelen fortsetter under annonsen

<pFlere hundre briter kaster seg utfor en skråning i kamp om heder og ære - og ost. Se videoen.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Hvert år kaster flere hundre briter seg ned den 70 meter lange skråningen Cooper's Hill i Gloucestershire i Vest-England. Uten tanke på egen sikkerhet prøver de å løpe av seg beina, rulle og kaste seg ned i håp om å nå bunnen først.

Og hvorfor?

De prøver å fange en fire kilo tung ost, som tradisjonen krever blir kastet fra toppen.

Det årlige osteløpet fra Cooper's Hill er blitt tradisjon og institusjon - også utenfor landets grenser. For det er liten tvil om at det er en begivenhet. Flere tusen tilskuere følger løpet, og deltakerne - våghalsene - kler seg gjerne opp for anledningen, og i år deltok blant andre en Borat-imitator i lysegrønn badedrakt, mens Tyskland stilte med to superhelter i fargerike kostymer. Britene hadde opptil flere som kledde seg ut som husdyr, og publikum applauderte det lille fåtall som valgte å kaste seg utfor i blanke messingen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Se osteløpet her

Osten, av typen Double Gloucester, er håndlaget av en lokal yster, veier rundt fire kilo, og kastes fra toppen under høytidelige omstendigheter. Det er anslått - vel å merke av lokale - at osten kan nå hastigheter over hundre kilometer i timen. Det gjør osten umulig å fange for noen, men det forhindrer dem ikke i å prøve.

Det fører til at den lokale ambulansetjenesten St. Johns årlig får testet katastrofeberedskapen, for hvert år er det hundrevis som opplever blåmerker i varierende grad, flere får forstuelser, og et lite fåtall må fraktes ned på båre. I år var et godt år, melder lokalavisa SoGlos.com.

Man skulle tro at premien for å sette livet på spill ville være astronomisk, men ennå har ikke de store pengene nådd Cooper's Hill.

Vinneren får osten.