Trå på vei til sykehus

<pDen skadde klatreren Jarle Trå (39) ble mandag kveld kjørt i bil fra leiren i Mount Everest mot grensen mellom Tibet og Nepal.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Katmandu/Oslo (NTB-Anna Nesje): Fra grensen vil 39-åringen bli fraktet i en ambulanse eller et helikopter til sykehus i Nepals hovedstad Katmandu.

– Ambassaden har rekvirert en ambulanse som kommer til å stå klar ved grensen. Dersom værforholdene tillater det, vil han bli fløyet til sykehus i helikopter, sier kommunikasjonssjef Bjørn Jahnsen i Utenriksdepartementet til NTB.

Etter planen vil bilen med Trå være framme ved grensen tirsdag morgen lokal tid.

Jahnsen ville mandag kveld ikke si noe om Trås tilstand.

– Det er klart at dette er en alvorlig situasjon, men det er ikke naturlig for oss å kommentere tilstanden hans, sier han.

Flytillatelse

To gode meldinger kom fra Mount Everest mandag: Jarle Trå kom fram til leiren på 5.200 meters høyde, og helikopteret hadde fått flytillatelse. Problemet var bare at været var for dårlig til at maskinen kunne lette.

– Værutsiktene er dårlige fram til torsdag. Det ble ikke tatt noen sjanse på å vente til det ble gode nok forhold for helikopteret å slippe til, derfor ble det bil, sier pressetalsmann Olav Grotheim til VG Nett.

Båret ned

Det var lenge tvil om hvorvidt 39 år gamle Jarle Trå kunne greie å komme helt ned til basecampen på nordsiden av Mount Everest, på tibetansk territorium. Dette var ruten han hadde valgt for å unngå å treffe for mange folk.

Mandag ettermiddag var det snakk om at han måtte overnatte på en isbre, men til slutt var han altså ved målet, godt hjulpet av en jakokse som bar ham på ryggen.

– Vi fikk melding om at Jarle har greid å komme seg helt til basecamp på 5.200 meter ved 19-tiden mandag norsk tid. Det var veldig gledelige nyheter, sier Trås klatrekollega Tormod Granheim til NTB.

Glad

Granheim sier kameraten er glad for å ha kommet seg nedover, for også høyden setter helsa i fare, men at han er svært preget av det som har skjedd.

Jarle Trå, som er fra Granvin i Hordaland, reiste alene til Himalaya for å bestige verdens høyeste fjelltopp, Mount Everest, uten hjelp fra andre, og uten ekstra oksygen.

Han ble meldt savnet lørdag kveld lokal tid, og det ble satt i gang en leteaksjon. Natt til mandag ble han funnet, men tilstanden blir betegnet som kritisk. Han var kraftig nedkjølt og hadde store frostskader på både hender og føtter.

Så langt er det ikke lagt noen planer om at noen fra Norge skal reise til Nepal for å møte Trå.

Personvernpolicy