Stridsmannen som ble nasjonalikon

Arbeiderpartiveteranen Haakon Lie (103) er død. Dermed er en av de mest innflytelsesrike norske politikere i etterkrigstiden gått bort. Foto: Heiko Junge / SCANPIX .
Arbeiderpartiveteranen Haakon Lie (103) er død. Dermed er en av de mest innflytelsesrike norske politikere i etterkrigstiden gått bort. Foto: Heiko Junge / SCANPIX .
Artikkelen fortsetter under annonsen

<pArbeiderpartiets tidligere sekretær Haakon Lie er død, 103 år gammel. Lie døde mandag ettermiddag. </p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Oslo (NTB-Mats Rønning): Omstridt og stridbar, en høvding i Arbeiderpartiet og en legende i norsk politikk. Haakon Lie døde som et nasjonalikon, 103 år gammel.

- Han var den siste gjenlevende av de store Ap-legendene, sier historiker Hans Olav Lahlum, som til høsten kommer med en biografi om den ruvende skikkelsen.

Tidligere sekretær i AP Haakon Lie fotografert i 1967. Foto NTB / Scanpix.Tidligere sekretær i AP Haakon Lie fotografert i 1967. Foto NTB / Scanpix.

Haakon Lie ble født i merkeåret 1905, tegnet medlemskap i Arbeiderpartiet i 1921, var ved fronten under den spanske borgerkrig og ble motstandsmann under krigen.

Da freden kom, ble han partisekretær, og fra denne post bidro han til å forme etterkrigstidens Norge.

- Han var med å forandre Norge fra fattigsamfunn til velferdssamfunn, sier statsminister Jens Stoltenberg.

Omstridt

I de senere år markerte Haakon Lie seg med kritikk av USA og Israel, og fra sitt hjem på Ulvøya ga han sin støtte til at Ap skulle samarbeide med SV og Senterpartiet foran valget i 2005.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Det hadde ingen ventet av 'n Haakon da han var på høyden av sin makt. Fra sitt kontor på Youngstorget styrte han Arbeiderpartiets store organisasjon med hard hånd, og meningsmotstandere hadde han liten tålmodighet med.

Særlig venstreopposisjonelle som gikk imot norsk medlemskap i NATO og EF, fikk merke Haakon Lies vrede.

- Jeg var nok litt redd ham til tider. Jeg husker spesielt et møte i AUF da han eksploderte så totalt at vi virkelig ble skremt alle sammen, sier Berge Furre, som brøt med Arbeiderpartiet og ble Sosialistisk Folkepartis første partisekretær i 1961.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Velkjent er den åpne feiden med Einar Gerhardsen på landsmøtet i 1967, men også den unge Reiulf Steen fikk merke partisekretærens temperament.

- Vi satt sammen i partisekretariatet fra 1965 til 1969. Det var tøft, veldig tøft, og senere snakket vi ikke med hverandre på 30 år, sier Steen til NTB.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Men på Lies 100-årsdag ble de to forsonet.

- Det var jeg veldig glad for. Og det var han også, sier Steen.

- Urkraft

Statsminister Jens Stoltenberg er godt kjent med Haakon Lies mer krevende sider.

- I AUF på 1970-tallet inviterte vi ikke Haakon Lie til arrangementer, med mindre vi var helt nødt. Men det forandrer ikke hovedbildet av en unik politiker som det står veldig stor respekt av. Vi har knapt fostret en større tillitsmann og samfunnsbygger enn ham, sier Stoltenberg.

Tidligere statsminister Odvar Nordli beskriver Lie som en urkraft med jernvilje og jernhelse, mens Ronald Bye trekker fram hans innsats etter gjenreisingen av Norge under krigen.

- Einar Gerhardsen, Konrad Nordahl, Trygve Bratteli og Haakon Lie utgjør gjenreisingens kvartett, sier Bye, som overtok vervet som partisekretær i 1969.

Høyre-nestor Kåre Willoch beskriver Haakon Lie som en imponerende personlighet med et eksplosivt sinne, mens Gro Harlem Brundtland trekker fram hans veldige utstråling.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Jeg glemmer aldri mine første inntrykk av Haakon, et menneske med en så sterk vilje og utstråling, på Framfylkingens leir ved Gjøvik da jeg bare var åtte år gammel, sier hun til NTB.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Innflytelse

Helt til i fjor høst bodde Haakon Lie i huset sitt på Ulvøya. Han døde på Oppsal sykehjem mandag, fullt oppdatert om viktige forhold i samtiden.

- Han var veldig opptatt av at vi måtte lære av Obama da jeg snakket med ham sist, sier nyvalgt Ap-sekretær Raymond Johansen.

Hans kandidatur ble for øvrig hamret inn av Haakon Lie selv, lenge før Ap-landsmøtet samlet seg om rørleggeren med bakgrunn i SV.

Selv om Haakon Lie kunne refse partifeller offentlig og tordne mot uttalelser og vedtak i partiorganene, sviktet aldri hans sterke lojalitet til Ap.

Han viet hele livet til partiet og var en drivende kraft i utbyggingen av partiorganisasjonen og i moderniseringen av partiets valgkampopplegg.

Etter at han gikk ut av aktiv politikk, skrev Haakon Lie flere bøker, blant annet om sin venn og læremester Martin Tranmæl.

- Martin Tranmæl var en agitator av Guds nåde og hjertevarm som få, sa Haakon Lie.

Mange vil mene at denne karakteristikken passer vel så godt på ham selv.