81 vektere har vold på rullebladet

Politiinspektør Bjørn Vandvik i Oslo politidistrikt informerte mandag pressen om politiets resultater etter gjennomførelsen av vandelskontroll av ansatte i godkjente vaktselskap med hovedkontor i Oslo. Petter Furulund (i midten) fra NHO, som representerer de organiserte vekterne, var også tilstede. Foto: Heiko Junge / SCANPIX.
Politiinspektør Bjørn Vandvik i Oslo politidistrikt informerte mandag pressen om politiets resultater etter gjennomførelsen av vandelskontroll av ansatte i godkjente vaktselskap med hovedkontor i Oslo. Petter Furulund (i midten) fra NHO, som representerer de organiserte vekterne, var også tilstede. Foto: Heiko Junge / SCANPIX.

<pHele 1.473 av 8.530 ansatte i 40 vaktselskaper i Oslo hadde vandelsanmerkninger, viser en kontroll. 81 forhold gjaldt vold.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Oslo (NTB-Jofrid Egeland): Av de 1.473 vekterne som er registrert i straffe- og bøteregisteret, er 937 registrert for forhold som gjelder trafikk, herunder fartsbøter.

226 er registrert med forhold som gjelder orden, 81 er registrert med forhold som gjelder vold, 87 har anmerkninger om narkotika og 111 er registrert med forhold som omfatter tyveri, underslag og bedrageri.

Det er Oslo-politiet som har utført den omfattende vandelskontrollen.

Den ble gjort i 2008 og omfatter forhold som ligger ubegrenset tilbake i tid. Ingen av de kontrollerte er registrert for drap eller voldtekt.

Ikke bekymret

- Vi har foretatt en rundvask i bransjen, og hovedinntrykket er at det ikke er grunn til stor bekymring. Vi skal huske på at folk ikke er uskikket til å være vekter selv om de har en anmerkning, sier politiinspektør Bjørn Vandvik i Oslo politidistrikt til NTB.

Han peker på at mange av de registrerte forholdene ligger langt tilbake i tid, men understreker at politiet nå vil holde skarpere øye med bransjen ved å innføre årlige vandelskontroller.

Vaktselskapene fikk frist til 1. mai i år med å melde tilbake til politiet hvordan de vil følge opp resultatet av kontrollen. 16 selskaper med til sammen 6.918 vektere har gitt tilbakemelding innen fristen.

De melder at rundt 400 ansatte har sluttet, rundt 700 får fortsette, men etter en intern oppfølging. 24 personer er sagt opp. Undersøkelsen gir ikke noe svar på hva slags vandel de 24 oppsagte har.

- Dette er forhold vi vil jobbe videre med, sier Vandvik.

Retten sa nei

Vaktselskapet Securitas har 3.431 ansatte og fikk 433 anmerkninger i undersøkelsen. 51 ansettelsesforhold er avviklet som følge av kontrollen.

Av de 51 ansatte ble fire sagt opp, og fire valgte å si opp selv. Securitas har nulltoleranse for vold, vinning, narkotika og dop. En av de fire som ble sagt opp, gikk til sak mot selskapet.

Han hadde en anmerkning for et forhold som ligger i grenselandet mellom tyveri og dokumentfalsk. Vaktselskapet tapte rettssaken.

Retten mente selskapet hadde reagert for strengt ved å si opp vedkommende, og sammenlignet bransjen med politiet, meddommere og tollvesenet.

- Vi syns ikke det er greit at vedkommende fikk fortsette å jobbe hos oss, men vi har valgt å forholde oss til det retten har sagt, sier administrerende direktør Roar Lund i Securitas til NTB.

Han opplyser at selskapet aksepterer anmerkninger som gjelder trafikkforseelser og mindre ordensforstyrrelser, for eksempel demonstrasjoner.

Klikk på videoruta over artikkelen for å se vekternes pågripelse av en salattyv i 2007.

Personvernpolicy