På topp ti i England

Alexander Rybak vant Melodi Grand Prix. Nå er han på vei mot toppen av verdens viktigste singelliste. Foto: Matthias Schrader (AP Photo/Scanpix)
Alexander Rybak vant Melodi Grand Prix. Nå er han på vei mot toppen av verdens viktigste singelliste. Foto: Matthias Schrader (AP Photo/Scanpix)

<pAlexander Rybak har gått inn på Europas viktigste singelliste med Grand Prix-låten «Fairytale».</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Eurovision-vinner «Fairytale» og bakmannen Alexander Rybak skriver norsk musikkhistorie. På ukas liste går han rett inn på en tiendeplass på de offisielle britiske singellistene UK Top 40.

Skriver norsk musikkhistorie

Med det helnorske Grand Prix-vinnerbidraget «Fairytale» går Rybak i fotsporene til Titanic, a-ha, Lene Marlin og Madcon, som er de eneste norske artistene som før ham har vært så høyt oppe på UK Top 40.

Til sammenligning kom Norges to tidligere Eurovision-vinnere; «La Det Swinge» med Bobbysocks (1985) og «Nocturne» med Secret Garden (1995), ikke en gang inn på listen over de 40 mest solgte singlene i Storbritannia. «La Det Swinge» klatret imidlertid til en 44. plass etter seieren i 1985..

Det er 12 år siden en Grand Prix-vinner sist var representert så høyt oppe på listen. I 1997 var det britenes egen vinner, «Love Shine A Light» med Katrina And The Waves som nådde en tredjeplass som beste plassering. Sist en Eurovision-vinner toppet UK Top 40 var i 1982 da Nicole representerte Vest-Tyskland og vant finalen med «Ein Bißchen Frieden», som siden skulle bli en landeplage over hele det europeiske kontinentet.


BBC melder at Rybaks suksess på listen utelukkende er basert på nedlastinger fordi singelen foreløpig ikke er lagt ut for salg i Storbritannia.

Alexander Rybak er med dette kun femte norske artist som klatrer så høyt opp på de britiske singellistene. En bragd verken Röyksopp, Kings Of Convenience eller Ida Maria, tre andre norske navn med suksess i Storbritannia, kan vise til, selv om de alle har hatt suksess lenger nede på listen (de har dog nådd høyere på albumlisten).

Röyksopp har aldri klatret høyere enn til 16. plass på UK Top 40, noe de klarte med «Eple» i 2003. Ida Maria klatret til en 13. plass med «I Like You So Much Better When You're Naked» i august i fjor.

Ingen kan måle seg mot a-ha

Ingen andre norske artister kan likevel måle seg mot a-ha, som til sammen har hatt 23 singler inne på den britiske singellisten. Blant 18 har havnet på Topp 40, og ni av dem blant topp-10. Den siste av disse, «Analogue», nådde en tiendeplass i 2006.

Det var imidlertid Titanic som var først ute med sin Santana-hyllest «Sultana», som de nådde en pen femteplass med i 1971, en plassering Lene Marlin tangerte med «Sitting Down Here» i 1999 og som Madcon repeterte så sent som i august 2008 med sin coverversjon av «Beggin'».

Nordmenn har ellers vært høyt på listene som medlemmer i band av annen nasjonalitet enn norsk. Blant dem de britiske gruppene Sailor og The Wombats. Norske Georg Kajanus (Georg Hultgreen) var frontmann i Sailor som nådde UK Top 40 tre ganger på 1970-tallet (med en andreplass og en syvendeplass som høyeste plasseringer). The Wombats, med norske Tord Øverland-Knudsen på gitar, har hatt fire topp 40-singler, men ingen av dem har nådd høyere enn til en 13. plass.

Det gjenstår å se om Alexander Rybak klatrer enda høyere opp på UK Top 40 i neste uke, eller om britene allerede har nådd metningspunktet av årets Eurovision-vinner.

«Fairytale» topper for øvrig en rekke andre offisielle singellister i Europa om dagen, og ligger denne uken på førsteplass både i Sverige og i Hellas, mens singelen er nummer to i Danmark, Nederland, Finland og Irland. I tillegg ligger Rybak på femteplass i Belgia. «Fairytale» er ellers representert høyt oppe på en rekke europeiske iTunes-lister over ukas mest nedlastede låter, en trend som skjøt fart umiddelbart etter at Grand Prix-seieren var et faktum forrige lørdag.

UK Top 40 regnes å være en av de to aller viktigste hitlistene i verden ved sammen med Billboard Hot 100, som er det offisielle alternativet i USA.

Personvernpolicy