Skjøt og drepte guru

Hjelpemannskaer kjører ut en av de skadde fra et tempel i Wien. Én ble drept og 30 skadd i angrepet. Tilstanden for to av de skade skal være kritisk. Foto: EPA
Hjelpemannskaer kjører ut en av de skadde fra et tempel i Wien. Én ble drept og 30 skadd i angrepet. Tilstanden for to av de skade skal være kritisk. Foto: EPA
Artikkelen fortsetter under annonsen

<pBlodig angrep i Wien fører til opptøyer i India.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

En indisk guru, som ble skutt og såret i søndagens sammenstøt i et sikhtempel i Wien, døde natt til mandag av skadene.

Rundt 30 mennesker ble såret da seks ytterliggående sikher trakk kniver og skytevåpen og gikk til angrep på to gjestende guruer fra India og deres tilhengere, opplyser østerriksk politi. I tillegg er flere drept og skadd i voldelige demonstrasjoner i India.

Antallet som var tilstede for å se de to guruene anslås å være et sted mellom 200 og 400. Mange ble skadd i angrepet. Foto: APAntallet som var tilstede for å se de to guruene anslås å være et sted mellom 200 og 400. Mange ble skadd i angrepet. Foto: AP

Den 56 år gamle guruen Nat Rama Nand døde på sykehuset kort tid etter midnatt, mens tilstanden til den 66 år gamle guruen Sant Niranjan Dass ble betegnet som stabil. Begge tilhørte Shri Guru Ravidas Sabha-bevegelsen.

Angriperne, som skal tilhøre en høyere kaste, truet på forhånd med vold dersom de to guruene gjestet tempelet i innvandrerbydelen Rudolfsheim.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Guruene nektet å la seg stanse og ble angripernes ofre kort tid etter at seremonien hadde begynt.

Blod over alt

– Jeg hørte fire-fem skudd, folk som skrek og barn som gråt. Det var blod overalt, akkurat som i en krig, forteller en 72-åring som ifølge politiet befant seg i tempelet da bråket startet.

Det var rundt 200 mennesker i tempelet da kaoset brøt ut. Alle de sårede er indiske menn mellom 30 og 50 år.

Flere nyhetsbyråer meldte i går at de seks bevæpnede angriperne tilhører en ytterligående, ekstrem gren av sikhene. Angrepet i Wien i går kan ha blitt utløst av at en av de to besøkende guruene høytidelig ble overrakt et seremonielt skjerf, en handling som fundamentalistiske sikher anser å være svært hellig, skriver nyhetsbyrået AP.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

De seks angriperne ble overmannet av de andre i tempelet, og de fikk deretter en hard medfart. Tilstanden til to av mennene, som ble skutt i hodet, var i morgentimene mandag kritisk. Politiet undersøker nå om også tilhengerne av guruene kan ha vært bevæpnet med skytevåpen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

To drept i India

Årsaken til konflikten er svært omfattende, og uenigheten de to grupperingene imellom førte også til voldelige utbrudd i India, og demonstrasjonene har krevd flere menneskeliv.

Meldingene om episoden i Østerrike utløste et voldsomt sinne i Punjab, der politiet skjøt og drepte demonstranter på to ulike steder. En rasende menneskemengde satte fyr på fire av vognene i et tog i byen Jalandar.

Indias statsminister Manmohan Singh sa seg mandag svært bekymret over urolighetene som brøt ut etter angrepet mot de to guruene, som nøt stor respekt blant fundamentalistiske sikher. Han ba tilhengerne av Nat Rama Nand og Sant Niranjan Dass om å besinne seg.

Religiøs strid

Shri Guru Ravidas Sabha-bevegelsen er en religion for kasteløse i India, og deres lære ligger tett opptil sikhismen, i så stor grad at de benytter mange av de samme religiøse tekstene, blant dem den hellige boken Granth Sahib.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Relilgiøse utøvere følger lærern til guruen Ravidas, som trosset sine foreldre på 1400-tallet og ble religiøs lærer, til tross for at han var kasteløs og utstøtt fra samfunnet ellers. På grunn av sin livsførsel blir han av mange ansett som en helgen.

Til tross for store likheter avviker bevegelsen fra tradisjonell sikhisme, noe som flere ganger har utløst store konflikter med mer tradisjonelle grupperinger.

Det bor flere titusen sikher i Østerrike og rundt 25 millioner verden over, de fleste i Nord-India.

Troende fra Ravidas Sabha-bevegelsen startet opptøyer i den indiske byen Jalandhar da angrepet i Wien ble kjent. Foto: AFPTroende fra Ravidas Sabha-bevegelsen startet opptøyer i den indiske byen Jalandhar da angrepet i Wien ble kjent. Foto: AFP