- Du sitter i klisteret, Solheim!

Systemtvang: - Den økonomiske verdensordenen hindrer Erik Solheim (til høyre) å gjennomføre Soria Moria-erklæringen, mener Erik Dammann. I Soria Moria. Foto: Thomas Vermes
Systemtvang: - Den økonomiske verdensordenen hindrer Erik Solheim (til høyre) å gjennomføre Soria Moria-erklæringen, mener Erik Dammann. I Soria Moria. Foto: Thomas Vermes

<pErik Dammen gjør det igjen: Inviterer til miljødiskusjon. Nettopp på Soria Moria tror han ikke at Erik Solheim har frihet til å gjennomføre regjeringens Soria Moria-erklæring.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

ERIK DAMMANN

Erik Dammann (født 9. mai 1931 i Oslo ) er en Norges fremste miljøforkjempere. Han er mest kjent for å ha stiftet miljøorganisasjonen Framtiden i våre hender.

Dammanns bok Fremtiden i våre hender tok opp samfunns- og miljøspørsmål i et bredere perspektiv enn det til da hadde vært vanlig. Inspirert av interessen for boken tok han i 1974 initiativet til Folkeaksjonen Framtiden i våre hender.

Han er også kjent for for å ha startet bevegelsene Prosjekt Alternativ Framtid og Forum for Systemdebatt.

Hans bok Bak tid og rom (1987 ) ble omtalt som den første innføringen i New Age -filosofi i Norge. Som reklamemann rundt 1970 var han delaktig i å introdusere den oransje S'en i et kvadrat som logo for samvirkelagene.

Kilde: Wikipedia.

25 år etter at Erik Dammann utløste miljø-folkebevegelsen Fremtiden i våre hender, utløste 78-åringen i dag et nytt initiativ i et forsøk på å berge miljøet:

Konferansen Krisens muligheter på Soria Moria-senteret i Oslo.

Formålet er å utløse internasjonale diskusjoner om hvordan de globale finans-, mat- og klimakriser kan omforme målene for økonomien globalt.

Om Soria Moria på Soria Moria

Nettopp på Soria Moria oppsto den rødgrønne regjeringens politiske grunnlag, blant annet med store miljøambisjoner.

Det er derfor naturlig å spørre Dammann hvor langt han egentlig synes de rødgrønne partiene i løpet av sine fire år har gjennomført miljømålene i Soria Moria-erklæringen.

- Jeg ser jo etter hvert hvilket systempress de er utsatt for, sier Erik Dammann, og utdyper:

- De kan ikke gjøre noe som er ulønnsomt eller truer kapitalen. For da flytter de til Asia eller andre steder.

- Politikerne har abdisert

- Det er et problem at reglementet i Verdens handelsorganisasjon WTO, Verdensbanken og EU har samme mål: Mest mulig uhemmet vekstkonkurranse.

- Politikerne har frivillig abdisert fra økonomien. Det er greit hvis det bare er vekst man vil ha. Men nå er det andre kriser å ta fatt på, sier Dammann.

Erik Solheim: - Bedre nå

Miljø- og utviklingsminister Erik Solheim (SV) som selv hadde ordet på konferansen, ser lysere på mulightene etter, enn før finanskrisen oppsto.

- Muligheten til å finne løsninger er mye større nå, enn for ett år siden. Fordi ingen lenger tror på markedsøkonomien lenger. Da jeg var på Verdensbankens og Det internasjonale valutafondets (IMF) vårmøte nylig, trodde ingen lenger på markedsliberalismen, sa Solheim til forsamlingen.

- Ingen argumenterte med at årsaken til finanskrisen er for mye regulering, slik Fremskrittspartiet påstår, la Solheim til.

Vil reformere seg ut

- Tida har kommet for å lete etter nye modeller. Men det finnes ikke noe ferdig, alternativ komplett modell, fortsatte SV-statsråden.

- Nesten alle andre modeller ble katastrofer. Stol ikke på dem som har komplette modeller! formaner Solheim.

Begrenses Soria Moria?

ABC Nyheter spurte Solheim i hvilken grad den økonomiske verdensordenen, selv etter finanskrisen, har begrenset regjeringens ambisjoner for miljøpolitikken.

- Jeg deler helt Erik Dammanns syn på de sterke bindingene. Jeg tror veien ut av tvangen, er reformer. Det er ikke til å komme fra at det er en ny situasjon, svarer Solheim.

Konferanser omatt og omatt

I løpet av konferansen beskrev en rekke norske og utenlandske innledere på konferansen problemene og behovet for å omforme den globale økonomien.

Det hele minner sterkt om en serie internasjonale konferanser om bærekraftig forbruksmønster, som daværende miljøvernminister Thorbjørn Berntsen arrangerte på 90-tallet - også det på konferansesenteret Soria Moria.

Uten at det har hindret en gallopperende forbruksvekst siden den tid.

- Hva hjelper det da å avholde enda en konferanse, Dammann?

- Målet med dette arrangementet er at det skal bli et pilotprosjekt for å få regjeringen til å gjøre det samme på internasjonalt nivå. Det er et forsøk på å få politikere og økonomer til å diskutere hva som må gjøres med den økonomiske verdensordenen, sier Erik Dammann.

Les om Krisens mulighet her.

Personvernpolicy