USA frykter milliardsvinn i Afghanistan

Den amerikanske visepresident Joe Biden, den afganske presidenten Hamid Karzai, den amerikanske president Barack Obama og den afghanske presidenten Asif Ali Zardari i Det hvite hus tidligere denne måneden. Foto: Lawrence Jackson/EPA/Scanpix.
Den amerikanske visepresident Joe Biden, den afganske presidenten Hamid Karzai, den amerikanske president Barack Obama og den afghanske presidenten Asif Ali Zardari i Det hvite hus tidligere denne måneden. Foto: Lawrence Jackson/EPA/Scanpix.

<pUSA har brukt over 200 milliarder kroner på gjenoppbygging i Afghanistan siden de invaderte landet i 2001, men frykter omfattende svinn og misbruk.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Evalueringen av bistanden har vært høyst mangelfull om ikke fraværende, og stikkprøver har avdekket skremmende mangler ved mange av prosjektene.

Afghanistan regnes som et av verdens mest korrupte land, og amerikanerne frykter derfor at milliarder kan ha havnet i lommene til utro tjenere i kretsen rundt president Hamid Karzai i Kabul og ute i provinsene.

Gransker

Amerikanske myndigheter opprettet først i fjor et kontor for å følge opp bruken av bistandspenger i Afghanistan, og døpte det Generalinspektøren for gjenoppbygging av Afghanistan.

Den tidligere generalen Arnold Fields leder kontoret, men klager over mangel på folk og ressurser.

– Vi skulle nok ha gjort dette for flere år siden. Vi ligger trolig noe etter, men forsøker nå å gjøre opp for dette, sier Fields.

Nedslående rapport

Fields la fram sin første granskingsrapport i forrige uke. En av konklusjonene i denne er USA slett ikke kan være trygg på at de 95 milliarder kronene til nå har gått til de afghanske sikkerhetsstyrkene, er brukt på en god måte.

Ett av bistandsprosjektene som ble gått nærmere etter i sømmene, var en kontrakt på drøyt 2,5 milliarder kroner med et amerikansk konsulentselskap. Mannen som var satt til å overse prosjektet fra myndighetenes side, viste seg å sitte på et kontor i Maryland, ni tidssoner unna Afghanistan.

I Khost sjekket granskerne et kraftverk som nylig ble overlatt til afghanerne, etter å ha blitt rustet opp for over 6,3 milliarder kroner av amerikanerne.

Bare én av de tre generatorene ved anlegget viste seg å være i drift seks måneder senere, og selv denne opererte bare med 60 prosent kapasitet. Mangel på reservedeler ble oppgitt som årsak.

Irak-parallell

USAs erfaringer fra Irak gir heller ingen grunn til optimisme, konstaterer den nyutnevnte generalinspektøren i Afghanistan.

Bush-administrasjonen anslo før invasjonen av Irak at prisen for å gjenreise landet ville bli på drøyt 15 milliarder kroner. I dag er anslaget rundt 25 ganger så høyt og lyder på rundt 375 milliarder kroner.

– Det har vært mye sløsing. Milliarder av dollar er sløst bort, medga Fields’ kollega i Irak, Stuart Bowen, i januar i år. (©NTB)

Personvernpolicy