Sri Lanka nekter FN adgang til flyktningene

<pSri Lanka vil ennå ikke gi FN fri adgang til leirene der hundretusenvis av tamiler er internert.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Colombo (NTB-AFP): Først vil de avsløre hvem av flyktningene som har tilhørt Tamiltigrene.

Under sitt besøk på Sri Lanka lørdag krevde FN-sjef Ban Ki-moon at hjelpearbeidere fra FN får ubegrenset adgang til leirene der det bor nesten 300.000 mennesker som har flyktet fra krigen mellom regjeringen og Tamiltigrene (LTTE).

Ban besøkte selv en av de største leirene lørdag, der han kunne konstatere at flyktningene hadde stort behov for både mat, vann og bedre sanitære forhold.

Infiltratører

President Mahinda Rajapakse har så langt unngått å gi et direkte svar på Bans krav om ubegrenset adgang. Men i en uttalelse søndag sier han at det ikke vil være noe problem å slippe inn hjelpearbeidere så fort «sikkerheten» er bedret.

Men først vil han sjekke alle flyktningene for å avsløre eventuelle «infiltratører» fra Tamiltigrene.

Ifølge myndighetene har mange LTTE-krigere gjemt seg blant flyktningene.

Flyktningene holdes innesperret bak høye gjerder og piggtråd, og tamilske aktivister kaller leirene for konsentrasjonsleirer. Myndighetene på sin side bruker betegnelsen velferdslandsbyer.

Vil ha gransking

Under besøket oppfordret Ban også Rajapakse om å granske de påståtte bruddene på menneskerettighetene under offensiven mot LTTE.

Krigen ble avsluttet for en knapp uke siden idet regjeringsstyrker tok kontroll over det siste LTTE-kontrollerte området og drepte en rekke av gruppas ledere.

Mellom 80.000 og 100.000 mennesker har mistet livet i den nær 26 år lange borgerkrigen.

Rajapakse, som innbitt har benektet alle beskyldninger om menneskerettsbrudd, svarte på oppfordringen med et vagt løfte om å «ta skritt som adresserer slike bekymringer».

Ifølge FNs menneskerettighetskommissær Navi Pillay er både regjeringen og Tamiltigrene skyldig i krigsforbrytelser.

Personvernpolicy