Vil be om dødsstraff

Bibeche Oledjeke, enken etter Abedi Kasongo, med sin datter på armen, sammen med Rune Edvardsen (t.h.) og Kasongos bror tirsdag kveld. To nordmenn er siktet for drapet på Abedi Kasongo.
Bibeche Oledjeke, enken etter Abedi Kasongo, med sin datter på armen, sammen med Rune Edvardsen (t.h.) og Kasongos bror tirsdag kveld. To nordmenn er siktet for drapet på Abedi Kasongo.

<pDen øverste lederen for den militære påtalemyndigheten i byen Kisangani i Kongo vil be om dødsstraff for de to drapsmistenkte nordmennene som sitter fengslet i byen.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Hvis man dreper et annet menneske, er den aller strengeste straff forventet. Det er dødsstraff, sier oberst Jacob Samwaka til Dagbladet.

Samwaka er provinssjef i Kongos militære påtalemyndighet, med ansvar for byen Kisangani.

Dersom nordmennene skulle få dødsstraff, er det langt fra sikkert at de vil bli henrettet. Selv om kongolesiske domstoler fortsatt dømmer folk til døden i alvorlige straffesaker, er ingen blitt henrettet i landet siden 2003.

For fem år siden anslo menneskerettsorganisasjonen Amnesty International at minst 200 personer satt fengslet i Kongo med en dødsdom hengende over seg.

I sluttfasen

Rettssaken mot de to norske mennene på 27 og 28 år skal etter planen gjennomføres en ukes tid etter at etterforskningen er ferdig. De militære etterforskerne sier de nå er helt i sluttfasen, og at de kan være ferdige i løpet av en uke.

Samwaka sier det som gjenstår er en reise ut i jungelen for å finne et våpen som 28-åringen har forklart at han gravde ned mens han var på flukt. Turen skal gjennomføres snart, men det er så langt ikke satt noen dato.

De to nordmennene er mistenkt for å ha skutt og drept den kongolesiske sjåføren Abedi Kasongo. Selv nekter de staffskyld og hevder Kasongo ble drept av lokale opprørere.

Overbevist

Jacob Samwaka sier han er overbevist om at det er de norske mennene som står bak drapet. Han mener det var 28-åringen som skjøt Kasongo mens de befant seg på reise i jungelen.

– Jeg er ikke dommer, men vi vil legge ned påstand om at dommeren dømmer dem til døden, sier Samwaka.

– Mistenker spionasje

Begge nordmennene har bakgrunn fra Forsvaret og private sikkerhetsfirmaer. Kongolesiske myndigheter har gjort et stort poeng av at begge hadde ID-kort fra det norske forsvaret da de ble arrestert.

Aftenposten skriver at funnet av ID-kortene har bidratt til at nordmennene mistenkes for spionasje. Avisa skal også ha fått opplysninger om at det er funnet et våpen som knyttes til drapet på Abedi Kasongo, men dette avvises av politiet i Kisangani.

Den norske pastoren og misjonæren Jon Anders Bregård bistår de to mennene i Kisangani. Han sier nordmenn generelt blir mistenkeliggjort på grunn av drapssaken.

– Alle nordmenn blir ansett som mistenkelige, fordi de arresterte hadde ID-kort fra det norske forsvaret som er gyldige til 2016 og 2017, framholder Bregård.

Norske myndigheter har bedt om at rettssaken må flyttes til en sivil domstol i hovedstaden Kinshasa, men har så langt ikke fått gehør for dette.

Personvernpolicy