Eks-presidents dødsfall sjokkerer Sør-Korea

Vantro sørkoreanere mottok lørdag morgen budskapet om at deres tidligere president Roh Moo-hyun trolig hadde tatt sitt eget liv ved å kaste seg ned i en ravine. Foto: REUTERS/SCANPIX.
Vantro sørkoreanere mottok lørdag morgen budskapet om at deres tidligere president Roh Moo-hyun trolig hadde tatt sitt eget liv ved å kaste seg ned i en ravine. Foto: REUTERS/SCANPIX.

<pSør-Korea er i sjokk etter at Sør-Koreas forrige president, Roh Moo-hyun, ser ut til å ha begått selvmord ved å hoppe ned fra et fjell.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Seoul (NTB-Reuters-AFP): Roh var i politiets søkelys på grunn av en korrupsjonsskandale. Han og familien har vært anklaget for å ha tatt imot nærmere 40 millioner kroner i bestikkelser mens han satt som president fra 2003-2008.

I forrige måned beklaget han at han har skuffet folket sitt, men han har aldri innrømmet å ha gjort noe galt.

Selvmordsbrev

Ifølge en talsmann etterlot Roh seg et kort selvmordsbrev før han hoppet ned i en ravine under fjellklatring tidlig lørdag morgen. Den var rettet mot familien og ble lørdag offentliggjort av det sørkoreanske nyhetsbyrået Yonhap.

«Resten av livet mitt ville bare blitt en byrde for andre, jeg kan ikke gjøre noen ting, for jeg er ikke frisk. Jeg kan ikke lese, og heller ikke skrive. Ikke vær lei dere. Er ikke både liv og død en del av naturen?» skriver ekspresidenten.

Han ber også om å bli kremert, og skriver at han ønsker seg en liten gravstein i nærheten av hjemmet sitt.

«Det har jeg tenkt på lenge, »skriver han.

Sterke reaksjoner

- Dette er virkelig en ufattelig, sørgelig og svært trist hendelse, sier president Lee Myung-bak, som overtok makten etter Roh, i en kunngjøring.

Rohs forgjenger, Kim Dae-jung, sier han har mistet en venn for livet, og at de to kjempet sammen for demokratiet i mange år.

Roh ble funnet nedenfor et stup i et fjellområde i nærheten av sitt hjem i den sørlige delen av landet. De første meldingene tydet på at ekspresidenten var blitt utsatt for en ulykke mens han gikk fjelltur.

Det er Rohs tidligere stabssjef Moon Jae-in som lørdag opplyste at 62-åringen trolig begikk selvmord.

Ifølge sykehuskilder døde han av store hodeskader.

Personvernpolicy