Livredde somaliere flykter fra Mogadishu

Sivilister hjelper en mann skadet i skuddilden mellom islamske opprørere og regjeringens soldater.
Sivilister hjelper en mann skadet i skuddilden mellom islamske opprørere og regjeringens soldater.

<pInnbyggere i Mogadishu tar med seg det de kan og flykter fra den somaliske hovedstaden. Flere titall sivile er drept i kamper det siste døgnet.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I løpet av et døgn er 53 mennesker drept, opplyste menneskerettsaktivister lørdag. Mange av dem var sivile som havnet i kryssild mellom islamistiske opprørere og regjeringsstyrker.

Regjeringens offensiv har så langt ikke greid å drive opprørerne bort, ifølge innbyggere. Lørdag var kampene stilnet, men islamistene så fortsatt ut til å ha kontroll over de strategiske områdene av byen som de erobret for to uker siden.

Islamistenes opptrapping skjedde etter at to islamistgrupper slo seg sammen for en måned siden for sammen å kjempe mot regjeringen.

150 drept

Etter at regjeringen besluttet seg for å slå tilbake, er nærmere 150 mennesker drept. Samtidig har nær 50.000 av Mogadishus innbyggere flyktet fra kampene de to siste ukene.

Selv om det var rolig i byen lørdag, tror byens befolkning at regjeringsstyrkene gjør seg klare til å fortsette offensiven.

Også Somalias naboland Eritrea er involvert i krigen, på islamistenes side. Tidligere har etiopiske soldater vært utplassert i landet for å støtte regjeringen, men disse ble trukket ut etter nyttår. Eritrea og Etiopia har selv kjempet mot hverandre i årevis som følge av en grensetvist og er fortsatt formelt i krig med hverandre.

AU mot Eritrea

Den afrikanske union (AU) ber FNs sikkerhetsråd om å innføre sanksjoner mot Eritrea som følge av landets støtte til de islamistiske opprørerne.

AU krever at Sikkerhetsrådet innfører en flyforbudssone over Somalia og en blokade mot Eritreas havner og lufthavner, sier Epiphanie Kabushemeye, president i AUs råd for fred og sikkerhet.

I forrige uke ga FNs sikkerhetsråd uttrykk for bekymring etter å ha mottatt opplysninger om at Eritrea forsyner islamistiske opprørere i Somalia med våpen. Også USA beskylder Eritrea for å nøre oppunder volden i nabolandet.

Personvernpolicy