Muslimer føler seg hetset i Hellas

Muslimer føler seg hetset i Hellas
Muslimer føler seg hetset i Hellas

<pMuslimske innvandrere samlet seg fredag til demonstrasjon i Aten sentrum med krav om mer respekt. Dagen etter forsøkte ukjente gjerningsmenn å sette fyr på et muslimsk bønnesenter.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ifølge en politikilde knuste angriperne et vindu, hvorpå de helte bensin inn i lokalet og tente på. Andre kilder sier at det ble kastet en påtent gassbeholder inn i bønnesenteret.

Fem personer fra Bangladesh ble skadd, fire av dem fikk pusteproblemer, mens en ble forbrent. Alle ble sendt til sykehus, men utskrevet etter kort tid.

Dagen før hadde om lag 1.000 muslimske innvandrere samlet seg til demonstrasjon i sentrum av den greske hovedstaden i protest mot det de mener er brutal og krenkende oppførsel blant greske politifolk. 14 mennesker ble skadd under den til dels voldsomme demonstrasjonen.

Bakgrunnen for opptøyene er at en politimann tidligere i uka skal ha ødelagt en koran under en ID-kontroll av en irakisk innvandrer på en kafé. Konstabelen skal ha revet boken i stykker før han trampet på den.

Raseri

Ifølge greske antirasister er innvandrere i Hellas rasende over måten de blir behandlet på.

– Det som skjedde onsdag, var strået som brakk kamelens rygg, sier Vasso Akrivou, lederen for organisasjonen Ut med rasisme.

Protestmarsjen fredag endte ved nasjonalforsamlingen ved Omonia-plassen i sentrum av Aten. Mange ropte «Gud er stor» og viftet med utgaver av Koranen i det som var den andre demonstrasjonen etter hendelsen på kafeen. Demonstrantene hadde også plakater der det sto «Ikke rør innvandrerne!»

Etter hvert gikk et mindretall løs på politiet med steiner og kjepper, og flere biler ble veltet. Politiet svarte med tåregass og sjokkgranater.

14 skadd

Sju politifolk og sju innvandrere måtte få behandling på sykehus, opplyser politiet. Både lokale fastboende og turister sto og kikket på mens sammenstøtene pågikk.

– Vi ønsker å leve her i fred, og vi vil ikke ha noe trøbbel. Men vi mener politimannen må straffes, sier Said, en 30-åring fra Egypt som deltok i fredagens demonstrasjon.

– Vi vil at folk viser oss respekt, sa en annen demonstrant.

Greske myndigheter lover at beskyldningene skal etterforskes, men understreker at én enkelthendelse uansett ikke kan rettferdiggjøre opptøyene.

Også torsdag ble det begått hærverk i byen i forbindelse med en demonstrasjon mot den påståtte vanhelligelsen av Koranen.

Mange til Hellas

Tusener av innvandrere kommer hvert år til Hellas etter å ha blitt smuglet gjennom blant annet Tyrkia. Mange er unge menn fra muslimske land som håper på et bedre liv i Vesten, men et stort antall blir boende i overfylte leiligheter uten mulighet til å få seg jobb. Flere opplever å bli arrestert for småkriminalitet, og politiet i Hellas har også blitt beskyldt for vold mot fengslede innvandrere.

Tidligere i mai ble en gruppe innvandrere i Aten angrepet av høyreekstreme ungdommer, og minst tre personer ble sendt på sykehus.

Hellas anklages av FN for ikke å behandle asylsøknader på skikkelig vis ettersom så å si alle søknadene blir avslått. Mottaksapparatet er også dårlig, med tusenvis av asylsøkere som lever i slumlignende forhold i blant annet havnebyen Patras.

Greske myndigheter sier på sin side at landet ikke har kapasitet til å ta imot den store strømmen av innvandrere og har bedt andre europeiske land om hjelp til å takle problemet.

Personvernpolicy