Norsk filmregissør hylles i USA

HEDRET: Odd Horten blir hedret for 40 års tro tjeneste i jernbaneverket. Filmen O`Horten og regissøren Bent Hamer blir hedret av den amerikanske storavisen New York Times. FOTO: Filmweb
HEDRET: Odd Horten blir hedret for 40 års tro tjeneste i jernbaneverket. Filmen O`Horten og regissøren Bent Hamer blir hedret av den amerikanske storavisen New York Times. FOTO: Filmweb

<pBent Hamers film «O`Horten» faller i smak hos New York Times og Los Angeles Times.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fredag har den norske filmen «O`Horten» kinopremiere i USA. Men allerede før filmen er blitt vist for det amerikanske publikumet, har den mottatt strålende kritikk fra en av landets største aviser, New York Times.

Bent Hamer sier til ABC Nyheter at han har jobbet veldig mye i USA, og at han har følt at det har vært god steming under intervjuene.

- De gode anmeldelsene har ikke vært helt uventet ut fra det jeg så under intervjuene, men man kan aldri føle seg trygg. Men det vil være patetisk å føle annet enn smiger, sier han.

Som så mange av Hamers tidligere filmer, handler «O`Horten» om eldre menn som havner i uforutsigbare og forunderlige situasjoner. Denne gangen følger vi lokomotivføreren Odd Horten i sin siste reise før han går av med pensjon.

Usentimental varme

Avisens filmskribent lar seg rives med av Hortens noe krunglete vei mot en ny, og ukjent tilværelse.

Regissør Bent Hamer. FOTO: ScanpixRegissør Bent Hamer. FOTO: Scanpix

«Hortens streben for å tilpasse seg sitt nye liv er Mr. Hamers viktigste tema. Han utforsker dette med en tørr, usentimental varme. Her er en fyr som har tilbrakt mesteparten av sitt liv styrt av en tidsplan og reiser i rette linjer. Hva vil skje når han plutselig får lov til å drive dank?»

Filmen er omhyggelig godt konstruert, og svært tro mot sin samtid, skriver avisen.

Sammenlignes med Jim Jarmusch

Regissør Bent Hamer blir av storavisen sammenlignet med storheter innen film som Jim Jarmusch og Jacques Tati.

- Sammenligningen med Jim Jarmusch har jeg hørt veldig mange ganger. Jeg ser at det kan trekkes noen felles linjer, men du må nesten spørre noen andre om dette, sier Hamer.

Også Los Angeles Times er svært imponert over regissørens film. Avisen betegner filmen som nyskapende og rivende.

«O`Horten» er utvalgt til å være det norske bidraget i konkurransen om Oscar for beste fremmedspråklige film i 2009. Den hadde premiere på norske kinoer i 2007.

O’Horten er solgt til en lang rekke land. Akkurat nå går den i England, mens den ble vist i Japan i februar. Filmen har også vært vist i Tyskland, Frankrike, Sveits, Østerrike, og så skal den settes opp i italia i juni. Den går også i Russland og Baltikum.

Personvernpolicy